ΚΑΝΕ ΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

μανες

μανες

Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ .
Η Χαλκιδική, πόλος έλξης σημαντικού αριθμού τουριστών, αποτελείται από τρεις χερσονήσους: την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και τον Αθω. Η Χαλκιδική έχει να επιδείξει μοναδική φύση, με απόμερους κολπίσκους, καθαρότατη θάλασσα, όμορφα νησάκια και χωριά με αξιόλογη παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, γαλήνη και έντονη νυχτερινή διασκέδαση, αρχαία ιστορία και σύγχρονη ζωή. Ο Πολύγυρος, πρωτεύουσα του νομού, βρίσκεται στο κέντρο της Χερσονήσου της Χαλκιδικής στους πρόποδες του όρους Χολομώντα. Στο βόρειο μέρος του υπάρχει μια καταπράσινη πλαγιά που ανεβαίνει μέχρι την κορυφή «Τσουκαλάς» (890 μ.) από όπου αντικρίζει κανείς ένα πανοραμικό και μαγευτικό θέαμα. Όλυνθος, Άκανθος, Άφυτος. Ποτίδαια: κραταιές αρχαίες πόλεις με τείχη που έκτισαν οι άποικοι από την Ερέτρια. Στα Στάγιρα είναι ο τόπος όπου έζησε και δίδαξε ο Αριστοτέλης ενώ στα Πετράλωνα βρίσκεται το σπήλαιο, όπου πριν από 250.000 χρόνια έζησε ο ξακουστός «αρχάνθρωπος των Πετραλώνων». Εδώ είναι και η Χερσόνησος του Αγίου Ορους με μοναστήρια πραγματικά κάστρα χτισμένα στα θαλασσοδαρμένα βράχια.

Η Χαλκιδική διαθέτει άρτια ξενοδοχειακή υποδομή, πολυτέλεια και άνεση, καζίνο και βραβευμένες με γαλάζια σημαία μαρίνες, spas και εμπορικά κέντρα, οργανωμένους συνεδριακούς χώρους, καλό φαγητό και κρασί, beach bars και clubs, διεθνή φεστιβάλ, πολιτιστικές εκδηλώσεις, πανηγύρια και γιορτές και ακόμη ατέλειωτες δυνατότητες άθλησης και ψυχαγωγίας. Ένα από τα πιο σύγχρονα και ποιοτικά τουριστικά προϊόντα όλης της Ελλάδας.

Μαντεμοχώρια: Ήταν τα πλουσιότερα χωριά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αφού διέθεταν ορυχεία ασημιού και μολύβδου.

Από τη βυζαντινή εποχή, υπήρχε εδώ το χωριό Σιδηροκαύσια, του οποίου οι κάτοικοι ασχολούνταν με την εξόρυξη των δύο αυτών μετάλλων. Το χωριό αυτό βρισκόταν κοντά στα σημερινά Στάγιρα και τη Στρατονίκη. Κατά την Τουρκοκρατία, τα χωριά που ζούσαν από τα μεταλλεία απολάμβαναν ιδιαίτερα προνόμια και ανέσεις και ονομάστηκαν Μαντεμοχώρια (μαντέμ = ορυκτό στα τούρκικα).

Τα Μαντεμοχώρια είναι η Γαλάτιστα, η Βάβδος, ο Καζαντζή Μαχαλάς (σημερινά Στάγιρα), ο Στανός, η Βαρβάρα, η Λιαρίγκοβη (σημερινή Αρναία), το Νοβοσέλο (σημερινό Ασβεστοχώρι), τα Ραβνά (σημερινή Μαραθούσσα, το Ίσβορο (σήμερα Στρατονίκι), η Χωρούδα, τα Ρεβενίκια (σήμερα Μ. Παναγία) και η Ιερισσός. Το επίκεντρο ήταν τα Σιδερόκαψα (ο Μαχαλάς και το Ίσβορο), μια σπουδαία πόλη που οι Τούρκοι ονόμαζαν Σεντέρ Καψί, με τζαμιά, μεγάλα λουτρά, ιερατική σχολή, χάνι και νομισματοκοπείο.

Άγιος Παύλος (Οινοποιία): Εδώ βρίσκονται οι αμπελώνες της Κεντρικής Χαλκιδικής που απλώνονται σε χαμηλούς λόφους. Γειτονεύουν με τη θάλασσα, που με την αύρα της εξισορροπεί τις ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Τα σταφύλια, που ως επί το πλείστον καλλιεργούνται είναι τα λευκά Ροδίτης και Sauvignon blanc, για την παραγωγή των ζωντανών, με φρουτώδη αρώματα λευκών Τοπικών Οίνων της Χαλκιδικής. Αντίστοιχα, από τα Ξινόμαυρο, Merlot και Cabernet Sauvignon παράγονται οι μαλακοί ερυθροί Τοπικοί Οίνοι Χαλκιδικής. Στην Οινοποιία ΤΣΑΝΤΑΛΗ, που βρίσκεται εδώ, εμφιαλώνονται μερικά από τα διασημότερα κρασιά της Ελλάδας. Για την επίσκεψη στην οινοποιία και τη γευστική δοκιμή των κρασιών οργανώνονται εκδρομές από τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής (πληροφορίες στην υποδοχή του ξενοδοχείου σας). Πληροφορίες: 23990 76100

Αθυτος: Παραδοσιακό χωριό με πλακόστρωτα δρομάκια, βρύσες, σπίτια και τους ιστορικούς ναούς όπως ο ναός του Αγ. Δημητρίου στην κεντρική πλατεία, βασιλική με τρούλο του 1858. Επίσης υπάρχουν Παραδοσιακά, αναστηλωμένα σπίτια όπως το αρχοντικό Κατσάνη, το σπίτι του ζωγράφου Παραλή, το σπίτι του μουσικού Μάντακα κ.λπ.

Πόρτο Καρρά: Στο τουριστικό συγκρότημα του Πόρτο Καρρά βρίσκονται οι αμπελώνες της Σιθωνίας, απλωμένοι στις ηλιόλουστες πλαγιές του όρους Μελίτων. Το ξηροθερμικό κλίμα της περιοχής και η ευεργετική υγρασία του Αιγαίου ευνοούν την παραγωγή εκλεκτών κρασιών. Πληροφορίες: 23750 71380-1

Πόρτο Κουφό: Το θέαμα του λιμανιού από ψηλά είναι μοναδικό, καθώς θεόρατοι βράχοι υψώνονται πάνω από έναν κόλπο, ο οποίος μοιάζει απίστευτα με λίμνη, αφού το πολύ μικρό άνοιγμα προς την ανοιχτή θάλασσα μόλις που διακρίνεται.

Αγιο Ορος: Ταξίδι στο περιβόλι της Παναγιάς
Αποκομμένη από την άλλη Μακεδονία και τον κόσμο ολόκληρο, φυσικός και πνευματικός παράδεισος με απερίγραπτο μεγαλείο και κάλλος, είναι η ανατολική χερσόνησος της Χαλκιδικής, το ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ.

Είναι η Μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους, με ιστορικά αστρομονάστηρα, κελιά χωμένα σε σπηλιές ή κρεμασμένα σε βράχους, πύργους, τρούλους, καμπαναριά, ψαλμωδίες... ένα βουνό-ναός με θόλο τον ουρανό, κιβωτός χιλιόχρονη της Χριστιανικής Ορθοδοξίας.

Έχει έκταση 336 τ. χλμ., μήκος ακτών 112 χλμ., 1.550 κατοίκους.

Ο Άθως (ύψος 2.033 μ.) κατάφυτος, μυστικός, επιβλητικός -ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα- με γκρεμούς φοβερούς, αναδύεται μεγαλοπρεπής από το Βόρειο Αιγαίο και υψώνει τη σπαθωτή κορυφή του, συχνά καλυμμένη με νέφη, δυο χιλιάδες τριάντα τρία μέτρα ψηλά στους αιθέρες. Από το εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που σελαγίζει το Σταυρό του στην κορυφή, ανάμεσα Ουρανού και Γης, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, αγναντεύεις σχεδόν το μισό Αιγαίο με τις στεριές που το περιβάλλουν ως τις ακτές της Τρωάδας ανατολικά και τις κορυφές του Ολύμπου στη Δύση. Κάποιοι μοναχοί με το ασκημένο μάτι τους ξεδιακρίνουν και τον τρούλο της Αγια-Σοφιάς σαν θεία οπτασία ανάερα, μακριά στη μαγική Ανατολή.

Σήμερα στο Άγιον Όρος υπάρχουν 20 μεγάλες μονές και 12 σκήτες. Οι 20 μονές, με τη σειρά ιεραρχίας, είναι:

1) Μεγίστης Λαύρας, 2) Βατοπεδίου, 3) Ιβήρων,4) Χελανδαρίου, 5) Διονυσίου, 6) Κουτλουμουσίου, 7) Παντοκράτορος, 8) Ξηροποτάμου, 9) Ζωγράφου (βουλγαρική), 10) Δοχειαρίου, 11) Καρακάλου, 12) Φιλόθεου, 13) Σίμωνος Πέτρα, 14) Αγίου Παύλου, 15) Σταυρονικήτα, 16) Ξενοφώντος, 17) Γρηγορίου, 18) Εσφιγμένου, 19) Αγίου Παντελεήμονος (ρωσική), 20) Κωνσταμονίτου

Κασσάνδρα: Απέραντες αμμουδιές για αξέχαστες διακοπές
Η χερσόνησος της Κασσάνδρας αποτελεί πόλο έλξης για Ελληνες και ξένους επισκέπτες. Διαθέτει ορισμένες από τις ομορφότερες παραλίες της Χαλκιδικής με πολύ καλή τουριστική υποδομή.

Νέα Καλλικράτεια: Μεγάλη, καθαρή, αμμώδης, πλήρως οργανωμένη παραλία, μπροστά από το ομώνυμο χωριό.

Φλογητά: Μεγάλη, καθαρή, αμμώδης, πλήρως οργανωμένη παραλία με δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

Διονυσίου: Πελώρια, υπέροχη αμμουδιά, πλήρως οργανωμένη παραλία που φτάνει μέχρι τα Ν. Μουδανιά.

Σάνη: Στην ακτή Σάνη υπάρχουν αρκετές μικρότερες παραλίες (εκατέρωθεν του Πύργου του Μετοχιού Σταυρονικήτα). Όλες είναι αμμώδεις και προσφέρονται για κάθε είδους θαλάσσια σπορ.

Σίβηρη: Το παλιό ψαρολίμανο της Κασσανδρείας είναι σήμερα ένας παραθεριστικός μικρός οικισμός γύρω από μία όμορφη, αμμώδη παραλία με εστιατόρια και μπαρ.Πευκοχώρι: Μεγάλη, αμμώδης και πλήρως οργανωμένη παραλία που δέχεται πλήθος επισκεπτών.

Χανιώτη: Μεγάλη, αμμώδης και πλήρως οργανωμένη παραλία, μπροστά από το ομώνυμο χωριό.

Καλλιθέα: Αμμώδης παραλία με πεντακάθαρη θάλασσα, μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό. Από εδώ ξεκινάει ο κολυμβητικός διάπλους του Τορωναίου.

Άθυτος: Υπάρχουν δύο παραλίες εκατέρωθεν του χωριού.Είναι μικρές, με πεντακάθαρη θάλασσα.

Νέα Φώκαια: Η παραλία, μπροστά από τον οικισμό είναι αμμώδης και ειδυλλιακή.

Αξίζει επίσης κανείς να επισκεφθεί τις πανέμορφες παραλίες στη Ν. Ποτίδαια, στο Πολύχρονο, στην Κρυοπηγή, στη Νέα Φώκαια, στον Αγιο Μάμα, στον Γλαρόκαβο και στα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής.

Σιθωνία: Μαγευτικές παραλίες και ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα
Μαγευτικές παραλίες, γραφικούς οικισμούς και μοναδικούς καταπράσινους κολπίσκους θα συναντούν οι επισκέπτες της Σιθωνίας. Οι παραλίες που ξεχωρίζουν είναι:

Γερακινή: Η παραλία είναι τεράστια και αμμώδης, πλήρως οργανωμένη (με εστιατόρια, μπαρ και δυνατότητα για κάθε είδους θαλάσσια σπορ).

Ψακούδια: Αμμώδης παραλία, με μικρό ψαράδικο οικισμό, τριγυρισμένο από πεύκα.

Μεταμόρφωση: Μικρή παραλία, με πεύκα και αμμουδιά. Είναι από τις ομορφότερες παραλίες της Κεντρικής Χαλκιδικής με ψιλή άμμο, ειδυλλιακούς ορμίσκους, θεόπυκνα πεύκα που φτάνουν μέχρι το κύμα και καταπληκτικά ηλιοβασιλέματα.

Νικήτη: Μεγάλη, αμμώδης παραλία που προσφέρεται για όλα τα θαλάσσια σπορ.

Καλογριά: Παραλία με άσπρη, ψιλή άμμο και πεύκα που φτάνουν ως το κύμα.

Σπαθιές: Μικρή παραλία με άμμο και βράχια, πεντακάθαρα νερά και πεύκα που φτάνουν ως το κύμα.

Λαγόμανδρα: Ο πευκώνας φτάνει μέχρι τη θάλασσα.Η παραλία είναι με ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά.

Τριπόταμος: Παραλία με πλατιά, κάτασπρη άμμο και πεύκα.

Παράδεισος: Μεγάλη, αμμώδης και πεντακάθαρη παραλία, δεξιά του Ν. Μαρμαρά.

Επισκεφθείτε τις παραλίες στις Καλύβες, στον Αγιο Ιωάννη, στην Ελιά, το Περιγιάλι, καθώς επίσης και το καταπληκτικό Πόρτο Κουφό, το Καλαμίτσι κ.ά.

Ουρανούπολη
Ο τελευταίος σταθμός πριν από το Αγιο Ορος με πεντακάθαρη θάλασσα και υπέροχη παραλία. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τα νησάκια που απλώνονται γύρω της όπως το Τηγάνι, το Γαϊδουρονήσι και την υπέροχη Αμουλιανή που προσφέρεται για ήρεμες διακοπές και χαλάρωση.

Νέος Μαρμαράς
Κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο χτισμένος πάνω σε τρεις κατάφυτους λόφους. Διαθέτει υπέροχους γραφικούς ορμίσκους. Με καϊκι μπορείτε να επισκεφθείτε το νησάκι Κέλυφος, ενώ όσοι αγαπούν την πεζοπορία μπορούν να ανέβουν στον Ιταμο και να απολαύσουν την υπέροχη θέα.

Αρναία
Γραφική κωμόπολη με υπέροχα παραδοσιακά σπίτια. Προσφέρεται για σημείο εκκίνησης μοναδικών εκδρομών στα γύρω γραφικά χωριά.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Κωδικός 23710
Αστυνομία 22229
Τουριστική Αστυνομία 21648
Νοσοκομείο 20100, 24021-29
Μουσείο 22148
ΚΤΕΛ 22309
ΤΑΧΙ 22460
Γραφείο Τουρισμού 23710 22206
Ενωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής 2310429020, 429022
Ενωση Campings 24600, 23750-22041
Ομοσπονδία ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων 24992

Σωματεία ενοικιαζόμενων δωματίων
Αγ. Νικολάου- Βουρβουρούς 23750-32200
Νικήτης 23750-22174
Ν. Μαρμαρά 23750-71158
Τορώνης 23750-51181, 51225
Μεταμόρφωσης 23750-61090
Ψακουδιών 41070
Παραλία Διονυσίου 23730-26714
Πολύχρονου 23740-51518
Πευκοχωρίου 23740-63340
Χανιώτης 23740-52659
Σάρτης 23750-94267
Ν. Ρόδων23770-31170
Παραλία Βρασνών Ασπροβάλτας 23970-26247

Χρήσιμα τηλέφωνα
Γραφείο Προσκυνητών Αγίου Ορους Θεσσαλονίκη 231 0 252575
Ουρανούπολη 2377 0 71421
Ιερά Κοινότης 2377 0 23221, 23711
Ιερά Επιστασία 2377 0 23712, 23713
Διοικητής 2377 0 23230
Αστυνομία Καρυές 2377 0 23212
Δάφνη 2377 0 23222
Ιατρείο Καρυές 2377 0 23217
Λιμεναρχείο Δάφνης 2377 0 23300

To θεμα
Aπο την γλυκια μου φιλη eleni

2 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Μου θυμισες ενα απο τα ομορφοτερα καλοκαιρια μου στην Αφυτο! Εξαιρετικη αναρτηση, πολυ ενημερωτικη και...ξεσηκωτικη!!!

Ανώνυμος είπε...

οποιος παει στην χαλκιδικη να μην ξεχασει να παρει και ενα τσιγκινο σωβρακακι γιατι πονανε πολυ οι τιμες νικολας θεσσαλονικη

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΜΕ ΤΙΜΗΣΑΝ