ΚΑΝΕ ΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

μανες

μανες

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Γνωριμία με τα προϊόντα της μέλισσας: Γύρη και Βασιλικός Πολτός





Στους περισσότερους από εμάς η λέξη μέλισσα φέρνει άμεσα στο μυαλό μας την πιο γλυκιά φυσικά και θρεπτική τροφή, το μέλι. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι εκτός από το μέλι, η μέλισσα παρέχει στον άνθρωπο δύο άλλα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα: τη γύρη και το βασιλικό πολτό.


Γύρη

Εικόνα 1. Εργάτρια μέλισσα που κουβαλά στα πόδια της ποσότητα γύρης


Οι μέλισσες χρησιμοποιούν τη γύρη των λουλουδιών σαν πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και ανοργάνων αλάτων. Την συλλέγουν από διάφορα λουλούδια και τη μεταφέρουν στην κυψέλη σε ειδικές θήκες που έχουν στα πίσω πόδια τους. Ο μελισσοκόμος, με συσκευή που ονομάζεται «γυρεοσυλλέκτης» μπορεί να μαζέψει την γύρη αυτή και να την διαθέσει αυτούσια προς κατανάλωση.

Τα ευεργετικά οφέλη της γύρης οφείλονται στη σύστασή της που είναι κυρίως πρωτείνη, μέχρι και 35%, ανόργανα στοιχεία όπως Κάλιο, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, αμινοξέα και βιταμίνες.
Συγκριτικά με άλλα τρόφιμα, περιέχει 50% περισσότερη πρωτεϊνη και 7,5 φορές περισσότερο Νάτριο, από την αντίστοιχη ποσότητα μοσχαρίσιου κρέατος. Στη γύρη περιέχεται Ασβέστιο στο μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη φυτική τροφή (εκτός από το λάχανο).

Η γύρη συνίσταται στις περιπτώσεις:
Πρόληψη - αναστολή εξέλιξης του προστάτη (λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε Ψευδάργυρο, στοιχείο σημαντικό για τη λειτουργία του προστάτη)
Βελτιώνει την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργίες
Αυξάνει την ευεξία
Καλύτερη αφομοίωση της τροφής
Βελτιώνει τη σεξουαλική κατάσταση
Συμβάλλει στη αναστολή της τριχόπτωσης
Ενισχύει τα άτομα που κάνουν δίαιτα για απώλεια βάρους
Η γύρη διατηρείται στο ψυγείο για μερικούς μήνες, και στην κατάψυξη μέχρι και 1 χρόνο. Στην αγορά, ο καταναλωτής πρέπει να βρίσκει τη συσκευασία της γύρης σε ψυγείο.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:
Ξεκινάμε με ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα για μία εβδομάδα και στη συνέχεια αυξάνουμε σταδιακά σε μία κουταλιά της σούπας. Για καλύτερα αποτελέσματα, συνίσταται η συνεχής λήψη της για 4-6 μήνες. Καταναλώνεται αυτούσια ή διαλυμένη σε χυμό ή ανακατεμένη με μέλι.


Βασιλικός Πολτός

Εικόνα 2. Προνύμφες βασιλισσών που τρέφονται με βασιλικό πολτό


Ο βασιλικός πολτός είναι η αποκλειστική τροφή του γόνου που θα γίνει βασίλισσα και η αποκλειστική τροφή της βασίλισσας καθʼ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Παράγεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες νεαρών εργατριών και τοποθετείται στα βασιλικά κελιά σαν τροφή για τις προνύμφες των βασιλισσών. Είναι άσπρος και κρεμώδης, όξινος με υπόπικρη γεύση.

Είναι μία φυσική τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες (12%) και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β, Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο καθώς και πάνω από 100 άλλες ενώσεις. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της λήψης βασιλικού πολτού ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Ο άνθρωπος μελέτησε ότι η βασίλισσα, τρώγοντας βασιλικό πολτό, ζει και γεννάει αυγά για 4-5 χρόνια, ενώ οι εργάτριες μέλισσες (που ξεκίνησαν από το ίδιο είδους αυγό) είναι στείρες και ζουν μέχρι λίγους μήνες.

Η κατανάλωση λοιπόν βασιλικού πολτού στον άνθρωπο ενδείκνυται για:
Καρδιακές παθήσεις και κυκλοφορικό
Αναιμία
Δερματικές παθήσεις
Ανορεξία
Άσθμα
Διαβήτη
Ψυχική ηρεμία
Σεξουαλική ικανότητα
Ο βασιλικός πολτός διατηρείται μόνο στο ψυγείο και μάλιστα είναι ευαίσθητος και στο φως, γιʼαυτό και πρέπει να διατηρείται σε σκοτεινόχρωμο δοχείο, κατά προτίμηση γυάλινο ή πλαστικό ειδικό για τρόφιμα.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:
Αρχικά λαμβάνουμε 1/3 του γραμμαρίου κάθε πρωί, μισή ώρα πριν τη λήψη τροφής, και αργότερα μέχρι 1/2 γραμμάριο την ημέρα. Κατανάλωση συνεχώς για 3-4 μήνες, μετά διακοπή για ένα μήνα, και ύστερα επανέναρξη της λήψης.



Σπύρος Σκαρέας
Γεωπόνος - Εντομολόγος M.Sc.
Σύμβουλος Μελισσοκομίας

3 σχόλια:

İlhami Uyar είπε...

Dear my friend Vassilis,thank you for nice sharing,I wish very ptoductive season.Have a nice day.

ELENI είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ELENI είπε...

kal;hmera.......απο θαλασσα!!!!1!!

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΜΕ ΤΙΜΗΣΑΝ