ΚΑΝΕ ΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

μανες

μανες

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΑΣ ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2 ΠΟΔΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.



ΟΡΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ


Είναι το λιμάνι του Αγίου Νικολάου, από τον οποίο απέχει 4 χιλ. Το όνομά του το οφείλει στο ναό της Παναγίας, ο οποίος υπάρχει εκεί από τα βυζαντινά χρόνια. Ο σημερινός ναός ανακατασκευάστηκε γύρω στο 1970. Ο προηγούμενος ήταν κτίσμα των αρχών του 19ου αι. αλλά και κείνος είχε κτιστεί στη θέση παλιότερου ναού. Στον όρμο καταστράφηκε και βυθίστηκε από γαλλικό πολεμικό το 1854 το πλοίο που μετάφερε τα εφόδια του επαναστατικού σώματος του Τσάμη Καρατάσιου. Σήμερα ο όρμος Παναγίας είναι σκάλα αλιευτικών και εκδρομικών πλοιαρίων για το Άγιο Όρος.




Άγιος Νικόλαος

Απέχει 117 χιλιόμ.από τη Θεσσαλονίκη και 47 χιλιόμ. από τον Πολύγυρο.
Η περιοχή του Αγ. Νικολάου κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Στο ύψωμα <Βέτρυνο>, ΝΔ. του χωριού, έχουν εντοπιστεί τα ίχνη ενός προϊστορικού οικισμού, ο οποίος συνέχισε να υπάρχει ως τα ελληνιστικά χρόνια. Επίσης στις ίδιες χρονικές περιόδους κατοικούνταν και η παραθαλάσσια περιοχή <Πύργος>, ΒΑ. του χωριού.
Το σημερινό χωριό φαίνεται ότι δημιουργήθηκε πρίν από το 14ο αι. Σε αγιορείτικα έγγραφα του 1300, αναφέρεται ότι στην περιοχή υπήρχε ένας συνοικισμός με το όνομά <Φουρνεία>, του οποίου εξέλιξη φαίνεται ότι είναι το σημερινό χωριό. Η προφορική παράδοση του χωριού αναφέρει ότι ο Άγιος Νικόλαος προήλθε από τη συνοίκηση διαφόρων μικροσυνοικισμών της περιοχής, στους οποίους κάποτε προστέθηκαν και πρόσφυγες από την Πελοπόννησο. Έτσι δικαιολογούν και το γενικό επίθετο <Μανιάτες> με το οποίο αποκαλούν τους Αγιονικολάτες οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών. Το 1821 το χωριό καταστράφηκε από τους Τούρκους.
Αξιοθέατα της περιοχής:
- Λαϊκή αρχιτεκτονική: σώζονται πολλά σπίτια του 19ου αι. με χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Η παράδοση του Άγιου Όρους αναφέρει ότι στον Άγιο Νικόλαο υπήρχαν πολύ καλοί μάστοροι. Χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς τους είναι η ανεπανάληπτη πλακοσκέπαση του νέου Καθολικού της μονής Ξενοφώντος (1839).
- Το ύψωμα Βέτρυνο: βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας με τα πόδια στα ΝΔ. του χωριού. Διακρίνονται οι βαθιές οχυρωματικές τομές της ακρόπολης και του αρχαίου οικισμού. Από το Βέτρυνο (υψόμ. 216μ.) έχουμε μια μοναδική θέα όλης της περιοχής, από τον Τορωναίο ως το Σιγγιτικό κόλπο.
- Ο Πύργος: βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χιλιόμ. στα ΒΑ. του χωριού. Η μετάβαση μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο, σε χωματόδρομο καλής βατότητας. Στην περιοχή του Πύργου υπήρχε ένας σημαντικός προϊστορικός οικισμός που απλωνόταν πάνω σε μια μικρή βραχώδη χερσόνησο, παρόμοια με τη Λήκυθο της Τορώνης. Ο οικισμός αυτός εξελίχθηκε τα κλασικά χρόνια σε πόλισμα, που πρέπει να ήταν η Σίγγος, από την οποία και όνομάστηκε ο κόλπος Σιγγιτικός. Η Σίγγος πρέπει να ήταν αποικία Χαλκιδέων. Αναφέρεται από τον Ηρόδοτο ανάμεσα στις πόλεις που στρατολογήθηκαν από τον Ξέρξη. Μετά τα μηδικά έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Οι κάτοικοί της έλαβαν μέρος στον αποικισμό της Ολύνθου, έπειτα όμως από τη Νικίεια ειρήνη (421π.Χ.) επέστρεψαν και εγκαταστάθηκαν πάλι στην πατρίδα τους. Από πρόχειρες αρχαιολογικές παρατηρήσεις προκύπτει ότι η πόλη πρέπει να ζούσε και στα ελληνιστικά χρόνια. Από την αρχαία πόλη διακρίνονται καλά τα κρηπιδώματα φορτοεκφόρτωσης στη βόρεια ακτή της χερσονήσου.
Το 14ο αι. υπήρχε στη χερσόνησο η μονή του Αγίου Νικολάου του Χρυσοκαμάρου, η οποία ήταν μετόχι της μονής Ξενοφώντος. Από το κτιριακό συγκρότημα σώζεται σε ερειπιώδη κατάσταση ο πύργος (από τον οποίο πήρε το όνομά η περιοχή) και τα θεμέλια των κελιών πάνω στην κορυφογραμμή της χερσονήσου. Υποθέτουμε ότι το χωριό πήρε το όνομά του από τη μονή του Αγ. Νικολάου.
- Όσοι αγαπούν την πεζοπορία, μπορούν να περπατήσουν την κορυφογραμμή από το Βέτρυνο ως το βραχώδες βουνό Βραχωτό (υψόμ. 492., διάρκεια μετάβασης μιάμιση ώρα), από την κορυφή του οποίου μπορούν να απολαύσουν τη θέα των τριών χερσονήσων και της κεντρικής Χαλκιδικής. Στη μέση της διαδρομής βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου, όμορφο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αι.
ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΑΚΤΕΣ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ: η Σαλονικιού (4 χιλιόμ. προς τα Πυργαδίκια), ο Πύργος, η Τρανή Αμμούδα(ανάμεσα στον όρμο της Παναγίας και τον Πύργο), ο όρμος Παναγίας.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
- 27 Ιουλίου το πανηγύρι της Αγιάς Παρασκευής. (Ας σημειωθεί ότι ο Άγιος Νικόλαος έχει ενοριακό ναό στο όνομά του Αγίου Γεωργίου, αλλά πολιούχο θεωρούν την Αγία Παρασκευή. Επίσης τιμούν ιδιαίτερα τους Αγίους Θεοδώρους, τους οποίους πανηγυρίζουν στο ναό της Παναγίας στον Όρμο).
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ: Οι Αγιονικολάτες έχουν παράδοση στο καλό κρασί πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί συνεταιρικο εμφιαλωτήριο. Μέλι, ελαιοκομικά προϊόντα, ψάρια.






ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ


Πολλές ιστορικές πηγές κυρίως βυζαντινές, μιλούν για τον Παρθενώνα ήδη από τον 10ο μ.Χ. αιώνα. Το χωριό αναφέρεται και ως Παρθενόπολις, ως Παρθένι η ως Παρθενιώνας... Η θέση του τοποθετείται πάντοτε στον Λόγγο, την χερσόνησο δηλαδή της Σιθωνίας(κάπου κοντά στην Τορώνη), χωρίς όμως να προσδιορίζεται το ακριβές στίγμα του. Όλοι οι σύγχρονοι μελετητές τείνουν να δεχθούν την άποψη ότι ο παλιός, ο βυζαντινός Παρθενώνας και ο σημερινός, δηλαδή ο της τουρκοκρατίας, δεν βρίσκονται στην ίδια θέση. Πάντως η αρχαία πόλη Παρθενόπολη πρέπει να βρισκόταν κοντά στο σημερινό χωριό. Η σπάνια αρχιτεκτονική και οικιστική συγκρότηση του Παρθενώνα, που διατηρεί ατόφια τη φυσιογνωμία χωριού του περασμένου αιώνα, προσελκύει το βλέμμα του ανώνυμου και του επώνυμου ταξιδευτή. Σήμερα στον Παρθενώνα υπάρχουν ταβέρνες, ξενώνες, ενώ ο πυρήνας γύρω από την παλιά εκκλησία(παλιό κοινωνικό κέντρο του Παρθενώνα) αναστηλώνεται με πιστότητα.

1 σχόλιο:

ELENI είπε...

τελικα ΟΛΟΙ ΣΤΟ 2 ΠΟΔΙ ΠΑΜΕ?
ΤΥΧΑΙΟ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!!
ΟΡΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ .....ΕΝΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ...
ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΡΟΜΑΝΤΙΚΑ WEEKENDS ΣΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ!!
ΞΕΡΕΤΕ ΤΩΡΑ ....ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ....ΤΟΝ ΕΖΗΣΑ ΚΑΘΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΧΑΝΘ ...ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΕΚΕΙ ...ΕΙΝΑΙ ΤΟ TOP!!
ΤΩΡΑ Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ....ΚΑΛΟ ΦΑΙ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ!!

ΤΕΛΙΚΑ 2 ΠΟΔΙ ΔΑΓΚΩΤΟ!!!!!ΕΙΠΑΜΕ ΤΥΧΑΙΟ? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!!!

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΜΕ ΤΙΜΗΣΑΝ