ΚΑΝΕ ΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

μανες

μανες

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΗΡΟΣΚΟΡΟΣ



Άλλη μία μελισσοκομική χρονιά πλησιάζει προς το τέλος της . Ο μελισσοκόμος εκτός του απολογισμού που έχει να κάνει πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά και με την προστασία των τρυγημένων πια κηρυθρών που θα έχει μέσα στην αποθήκη του . Κάποτε οι παλαιότεροι ξένοιαζαν εύκολα χρησιμοποιώντας διάφορα χημικά σκευάσματα τα οποία καλός έχουν σήμερα απαγορευθεί. Η νέες οδηγίες που έχουν εκδοθεί τόσο από τα πανεπιστήμια όσο και από κρατικούς φορείς επιβάλουν την χρήση μεθόδων 1ον ασφαλείς για τους καταναλωτές και 2ον φιλικές προς το περιβάλλον.
Συμπτώματα-Διάγνωση-Βιολογία
Τα ενήλικα θηλυκά αποθέτουν τα αυγά τους σε χαραμάδες ή σχισμές αδύνατων μελισσιών, από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.Οι προνύμφες που βγαίνουν διασκορπίζονται μέσα στη κυψέλη ανοίγοντας στοές στις κηρήθρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι αφήνουν πίσω τους ένα μεταξένιο νήμα Τρέφονται με μέλι, κερί, αλλά κυρίως με γύρη και υπολείμματα του γόνου μέσα στο κελί (επιδερμίδες νυμφών), ενώ αγαπημένα μέρη των εντόμων είναι οι αποθηκευμένες κηρήθρες και μέσα στην κυψέλη αυτές οι κηρήθρες που δεν καλύπτονται από μέλισσες (συνηθισμένο φαινόμενο σε αδύνατα μελίσσια). Η ανησυχία που προκαλείται μέσα στις κυψέλες μπορεί να οδηγήσει και σε λιποταξία.Να σημειωθεί ότι ο μικρός κηρόσκορος εκτός των παραπάνω, συγκρατεί με τα μεταξένια νήματα τις χρυσαλίδες της μέλισσας, οι οποίες κατά την ενηλικίωσή τους δεν μπορούν να βγουν από τα κελιά τους. Οι μέλισσες μοιάζουν σαν πνιγμένες με το κεφάλι τεντωμένο προς τα εμπρός και με την προβοσκίδα προς τα έξω.

Μέθοδοι καταπολέμισης :
1η Καλός καθαρισμός των τμημάτων της κυψέλης και η αποθήκευση των κηρήθρων σε ψυχρά μέρη με θερμοκρασίες μικρότερες των 10οC, ολοκληρώνουν τα μέτρα προφύλαξης.

2η Χρήση ψυκτικού θαλάμου (έχουμε λάβει και σχετική επιδότηση για την κατασκευή τους) Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι συνθήκες ψύξης (θ<5οC για 20 ημέρες) ή κατάψυξης (θ<-7οC για 4 ώρες), καταστρέφουν τον κηρόσκορο. Στο ίδιο αποτέλεσμα φτάνουμε με υψηλές θερμοκρασίες (46οC για 80 λεπτά).

3η Χρήση βιολογικών μεθόδων καταπολέμησης του όπως τοποθέτηση ανάμεσα στα πατώματα φύλλων καρυδιάς (μέθοδος TRIKALINOY)
4η Ο υποκαπνισμός με θειάφι (Ανά 3 – 4 σκεπασμένους ορόφους με κηρήθρες καίγονται 50-70gr θειαφιού. Ακολουθεί δεύτερη εφαρμογή μετά 10 ημέρες και τρίτη μετά 15-20 ημέρες),
5η εξάτμιση οξικού οξέος (Με τον ίδιο τρόπο αφήνουμε να εξατμιστούν 250ml οξικού οξέος 80%) και τα σκευάσματα του βακτηρίου Bacillus thurigiensis.
Καλή επιτυχία στο πραγματικά δύσκολο αυτό έργο μας . Αξίζει όμως τον κόπο λίγη παραπάνω κούραση, προκειμένου να δώσουμε στους πελάτες μας ασφαλή και καθαρά από χημικά προϊόντα που με τόσο αγάπη και μεράκι παράγουμε εμείς και οι μέλισσες μας

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπραβο σου!
αγαπας με πάθος αυτο που κάνεις!
σε τιμαει αυτο

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία ανάρτηση, δεν τα ήξερα όλα αυτά.
Έχει μια γοητεία η μελισσοκομία, αλλά είναι και αρκετά δύσκολη όπως καταλαβαίνω.
Μπράβο και πάλι για την όμορφη ανάρτηση :)

beelovers είπε...

η μελισσοκομία είναι ερωτας

Ανώνυμος είπε...

Τα φύλλα καρυδιάς έχουν 100% επιτυχία. Το δοκίμασα φέτος και είχε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΜΕ ΤΙΜΗΣΑΝ