ΚΑΝΕ ΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

μανες

μανες

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΩΖΟΙ ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ







Στο βίο της αναφέρεται ότι η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία, (σημερινή Izmit) επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού . Ο Διόσκορος ή Διόσορος, ο φανατικός εθνικός "ειδωλολάτρης" πατέρας της, την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες. Ωστόσο μυστικά προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό. Ο πατέρας της όταν διέταξε να χτιστεί για αυτή ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά, και ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά 2 παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα εκμυστηρεύοντας τον λόγο στον πατέρα της. Τότε ο πατέρας της , βλέποντας αυτή την αλλαγή, εξεμάνει και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών. Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί. Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του. Σύμφωνα με τον βιογράφο αυτής Συμεών ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε ως "πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται". Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Η Ιουλιανή της Νικομηδείας μαρτύρησε μαζί με τη Βαρβάρα και τιμάται επίσης ως Αγία.
Η ιερή μνήμη της εορτάζεται στις 4 Δεκεμβρίου.
ο ιερός ναός της Αγ.Βαρβάρας εντός του στρατοπέδου του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού

Η σύνδεση της Αγίας με κεραυνό προκάλεσε την επίκλησή της έναντι κεραυνού και φωτιάς από συσχετισμό. Ανακηρύχθηκε επίσης ως προστάτις Αγία του πυροβολικού και των ορυχείων.

5 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Βασίλη
φέτος είχα την ευκαιρία και επισκέφτηκα το κέντρο πυροβολικού στη Θήβα.
Χρόνια πολλά και η Αγία Βαρβάρα ας φυλάει τα στρατευμένα νιάτα και όλο το προσωπικό του πυροβολικού.

evangelos naxios είπε...

Τις ευχες μας καθως επισης και τις ευχαριστιες μας!

Aλκων είπε...

Χρονια σας πολλα φιλοι μου.
Θυμηθηκα τη μερα της γιορτης της Αγιας Βαρβαρας μεσα στο στρατοπεδο πολυ παλια. Στο πισω μερος του μυαλου μου ενα αρχαιο τραγουδακι για το πυροβολικό ..

Δημήτρης Θωμόπουλος είπε...

Χρονια πολλα! Μου ξυπνησες αναμνησεις μιας ζωης

DHMEL είπε...

Τι μου θύμησες Βασίλη πάλι; 114 ΕΣΣΟ. Σκέψου τώρα πόσα χρόνια πάνε. Πυροβολαρχία Υποψηφίων Βαθμοφόρων (ΠΥΒ). Όμορφα χρόνια, σταθμοί στην ζωή παρά της δυσκολίες. Μικρή προσφορά στην πατρίδα. Της χρωστάμε δεν μας χρωστάει. Άσχετα αν έχουν αλλάξει οι καιροί οι αναμνήσεις της στρατιωτικής θητείας μας φέρνουν συγκινήσεις. Να είσαι καλά. Καλή και ευτυχισμένη χρονιά για σένα και τηνοικογενειά σου. DHMEL

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΜΕ ΤΙΜΗΣΑΝ