Το μέλι, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων (F.A.O.) ορίζεται ως το φυσικό προϊόν που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera L. από τη συλλογή νέκταρος, φυτικών χυμών και εκκρίσεων εντόμων από ζωντανά μέρη του φυτού (μελίτωμα), τα οποία μετατρέπουν και αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους μέχρι να ωριμάσουν. Οι κατεργασίες που υφίσταται το νέκταρ ή το μελίτωμα μέσα στην κυψέλη προκειμένου να μετατραπεί σε μέλι είναι οι εξής:
-συμπύκνωση (ενεργητική ή παθητική) προκειμένου το ποσοστό της υγρασίας του από 60-65% να μειωθεί σε 14-17%.
-προσθήκη ενζύμων με τα οποία διασπάται το άμυλο και άλλες ουσίες.
-εμπλουτισμός με πρόσθετα ένζυμα όπως διαστάση και ιμβερτάση καθώς και οργανικά οξέα.
Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Περιέχει μια πληθώρα συστατικών, όπως σάκχαρα, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα και βιταμίνες, που είναι ευεργετικά για τον άνθρωπο:
- Η φρουκτόζη και η γλυκόζη, που είναι τα κυριότερα σάκχαρα του μελιού, αφομοιώνονται πιο εύκολα και γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό σε σχέση με άλλα της ίδιας κατηγορίας. Η αποθήκευση μάλιστα της φρουκτόζης στο συκώτι ως γλυκογόνο είναι η απαραίτητη διαδικασία παραγωγής γλυκόζης στον οργανισμό μας, δηλαδή του βασικότερου καύσιμου από το οποίο παρέχεται η απαιτούμενη ενέργεια καθημερινά.
- Τα μεταλλικά στοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, χλώριο και νάτριο) που περιέχει το μέλι βοηθούν στη λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού, στη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών και στη πήξη του αίματος.
- Τα ένζυμα (διαστάση, καταλάση) είναι καταλύτες σε πολλές αντιδράσεις του οργανισμού που έχουν σαν αποτέλεσμα τη διάσπαση ελεύθερων ριζών που είναι επιβλαβείς έτσι δρουν ως αντιοξειδωτικά.
- Οι βιταμίνες
Α, Β1, C, ριβοφλαβίνη κ.ά. βρίσκονται
σε μικρή ποσότητα αλλά συμβάλλουν στην
απορρόφηση των σακχάρων από τον οργανισμό
και γενικότερα στην καλή λειτουργία
του.
Τέλος, όσον αφορά τη συμβολή του μελιού στην ανθρώπινη διατροφή, από μετρήσεις που έγιναν από το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. βρέθηκε ότι το μέλι έχει κατά μέσο όρο 300 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Ελληνική Παραγωγή και Ποικιλίες
Τα διάφορα είδη μελιού που παράγονται στην χώρα μας χαρακτηρίζονται από ξεχωριστό άρωμα και πυκνότητα, χάρη στο εξαιρετικό Ελληνικό κλίμα αλλά και το ευνοϊκό βοτανικό περιβάλλον στο οποίο οι μέλισσες κάνουν μία καλή συγκομιδή από ποικιλία φυτών που δίνουν γύρη και μέλι. Τέτοια μέλια έχουν αποδειχτεί με αναλύσεις πως σπάνια προσβάλλονται από μικρόβια και έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Το 60-65% περίπου της συνολικής ελληνικής παραγωγής μελιού προέρχεται από δάση Πεύκων και ένα μικρό ποσοστό από Βελανιδιές και δάση Ελάτης. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο και γνήσιο σίδηρο.
στη
χώρα μας εκτρέφονται περίπου 1.400.000
μελισσοσμήνη εγκατεστημένα σχεδόν στο
σύνολό τους σε ευρωπαϊκές κυψέλες με
την ετήσια παραγωγή μελιού να ανέρχεται
στους 14.000 τόνους. Ο συνολικός αριθμός
των μελισσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
είναι 8.777.000 και η χώρα μας κατέχει την
τρίτη θέση με 15,72% μετά την Ισπανία και
Γαλλία. Με τον κλάδο αυτό ασχολούνται
27.000 μελισσοκόμοι από τους οποίους οι
5.000 περίπου είναι επαγγελματίες. Οι
υπόλοιποι είναι μικρές οικογενειακές
επιχειρήσεις που ξεκίνησαν ερασιτεχνικά
αλλά με το ίδιο παθός και αγάπη κατάφεραν
να συνεισφέρουν με τον πέρασμα του
χρόνου στο συνολικό εμπόριο.
πηγη: freeminds.gr
1 σχόλιο:
Πολύ καλο ποστ
Δημοσίευση σχολίου