ΚΑΝΕ ΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

μανες

μανες

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Αυτοσχέδιος ηλιακός κηροτήκτης

Κάθε χρόνο προσπαθώ να λιώσω τα κεριά από τα ξελεπίσματα βράζοντας τα σε καζάνι με νερό (φυσικά παράγγειλα έναν ηλιακό κηροτήκτη και περιμένω να τον παραλάβω). Πολλές χρονιές τα ξελεπίσματα έπιαναν κηρόσκορο , με τις γνωστές σε όλους μας συνέπιες . Έχοντας πάρα πολλά πράγματα να κάνω όπως όλοι μας αυτή την εποχή και μη έχοντας αρκετό χρόνο για να καθαρίσω τα τελάρα που δυστιχός τα έφαγε ο κηρόσκορος , κάθισα και κατασκεύασα με κόντρα πλακέ θαλάσσης έναν ηλιακό κηροτήκτη. Τα υλικά που χρειάστηκα ήταν ελάχιστα :
Μερικά τεμάχια κόντρα πλακέ 25 ευρώ
4 αλουμινοταινίες 4,40 ευρώ
1 τζάμι 5΄΄ 7 ευρώ
αρκετή φαντασία και όρεξη


Αρχικά κατασκεύασα ένα κουτί, που το εμπρός μέρος ήταν επικλινές , για να μπαίνουν μέσα όσο το δυνατόν περισσότερες ακτίνες του ήλιου.

Εσωτερικά έδωσα μια μικρή κλίση 3 cm μια να υπάρχει απορροή του λιωμένου κεριού . Έντυσα το εσωτερικό μέρος του κουτιού με αλουμινοταινία και τοποθέτησα στο επάνω μέρος το τζάμι ( δεν το κόλλησα για να βγαίνει) .


Το αποτέλεσμα ήταν ένας θάλαμος που έπιασε σήμερα 14 /5/2010 εσωτερική θερμοκρασία 61.9ο c . Τα κεριά που έβαλα μέσα σε ένα ταψάκι έλιωσαν σε 30 μόλις λεπτά σημείωση η σημερινή ημέρα εδώ στην Θήβα δεν είχε καλή ηλιοφάνεια (σύννεφα , σκόνη Αφρικής)


>

7 σχόλια:

chaniabee είπε...

μια χαρα μου φενεται!!!

beelovers είπε...

giasoy panteli

ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ είπε...

eisai asteri bravo soy
polly kalo mou fenete .

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Ωραίος αλλά κάνε λίγο υπομονή.

Matriga είπε...

Kαλή σου μέρα, Βασίλη.
Μπράβο σου για την κατασκευή.
Να είσαι καλά.

IxNiLaTiS είπε...

Νομίζω οτι αν εσωτερικά ήταν βαμένος μαύρος, θα σήκωνε μεγαλύτερη θερμοκρασία. Αλλά κι έτσι μιά χαρά είναι αφού όπως λές "δουλεύει" καλά.
Να είσαι καλά :)

Σωτήρης είπε...

Παιδιά στο βιβλίο του καθηγητή Α.Θρασυβούλου "Πρακτική Μελισσοκομία" αναφέρει ότι εσωτερικά ο κηροτήκτης θα πρέπει να είναι άσπρου χρώματος και εξωτερικά μόνο μαύρος για καλύτερα αποτελέσματα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΜΕ ΤΙΜΗΣΑΝ