ΚΑΝΕ ΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

μανες

μανες

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.....




Στην δουλειά μας σχεδόν καθημερινά και ανάλογα με το επάγγελμα και τη θέση που βρίσκεται ο καθένας από εμάς , είμαστε αναγκασμένοι να λαμβάνουμε διαφόρων ειδών αποφάσεις. Η λήψη μιας σημαντικής απόφασης είναι σίγουρα χρονοβόρα και πιθανό - ανάλογα με τον χαρακτήρα του καθενός από εμάς - να μας αγχώνει ή και να μας τρομάζει. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι αποφεύγουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεων τους ζητώντας πάντα την έγκριση των ανωτέρων τους για αυτές και καλύπτοντας έτσι τα δικά τους νώτα σε περίπτωση λάθους ή αποτυχίας!

Πως λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις; Πως μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις για τις οποίες είμαστε αρκετά ασφαλείς και δεν φοβόμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες και τις συνέπειες που απορρέουν από αυτές; Πριν να λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση και ειδικά μια απόφαση στρατηγικής σημασίας, θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα και όλες τις εναλλακτικές λύσεις που έχουμε. Για να γνωρίζουμε τις πιθανές συνέπειες της απόφασης μας πρέπει να έχουμε μπροστά μας και όλα τα απαραίτητα δεδομένα που αφορούν την απόφαση που πρέπει να λάβουμε. Προσπαθούμε να κάνουμε μια προσομοίωση στο μυαλό μας για τα επακόλουθα που θα έχει η απόφαση μας χρησιμοποιώντας τη μια ή τις περισσότερες πιθανές λύσεις που έχουμε στη διάθεση μας. Διαλέγουμε το ενδεχόμενο που μας αφήνει περισσότερο ικανοποιημένους.

Πριν αποφασίσουμε, μπορούμε να πάρουμε και τη γνώμη άλλων ατόμων που πιθανό να είναι πιο έμπειρα από εμάς ή που έτυχε να έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια διλήμματα στο παρελθόν. Η γνώση τους είναι πολύτιμη γιατί μπορεί να μας δώσουν πληροφορίες ή και να μας εξηγήσουν κάποιες παραμέτρους που εμείς δεν γνωρίζαμε ή δεν λάβαμε υπόψη. Όσα περισσότερα γνωρίζουμε για το θέμα για το οποίο πρέπει να πάρουμε μια απόφαση, τόσο πιο σωστή και πιο ολοκληρωμένη θα είναι η άποψη μας.

Τις περισσότερες φορές η διαίσθηση μας είναι ο καλύτερος οδηγός για την απόφαση μας. Οι πιο επιτυχημένοι μάνατζερς στο κόσμο , σε σχετική έρευνα δήλωσαν ότι βασίζονται αρκετά στην διαίσθηση τους όταν είναι να πάρουν στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον. Η διαίσθηση μας απορρέει από την εμπειρία μας στο αντικείμενο και από τα σημάδια που λαμβάνουμε υποσυνείδητα από το εργασιακό περιβάλλον και τις εργασιακές εξελίξεις. Καλό είναι λοιπόν να την ακούμε και να την εμπιστευόμαστε.

Μια άλλη μέθοδος που πιθανό να μας βοηθήσει στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων είναι η καταγραφή όλων των θετικών και των αρνητικών σημείων της κατάστασης που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Με αυτό το τρόπο αναγνωρίζουμε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της κατάστασης φροντίζοντας να προστατεύσουμε και να ενδυναμώσουμε τους τομείς που έχουν ανάγκη.

Προσοχή! Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε μαζεύοντας συνεχώς πληροφορίες που θα μας μπερδέψουν ή που είναι άσχετες με το θέμα που μας απασχολεί. Αυτό μας κάνει αναποτελεσματικούς. Αφού πάρουμε την απόφαση μας , μπορούμε να παρακολουθήσουμε και τα αποτελέσματα της στο χρόνο. Εάν η απόφαση μας , μας δικαιώσει , τότε έχουμε κάθε λόγο να έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και εμπειρία την επόμενη φορά που θα κληθούμε να αποφασίσουμε για κάτι σημαντικό. Εάν πάλι η απόφαση μας αποδειχτεί λανθασμένη , έχοντας διερευνήσει όλα τα ενδεχόμενα μπορούμε να λάβουμε τα ανάλογα διορθωτικά μέτρα και να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες στο ελάχιστο. Το σημαντικότερο είναι να παραμένουμε εστιασμένοι στο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε , αποφεύγοντας την αναβλητικότητα και προτιμώντας την υπευθυνότητα από την ανευθυνότητα. Εάν δεν πάθουμε δεν θα μάθουμε. Και η αποτυχία είναι μέρος του παιχνιδιού προς την επιτυχία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΜΕ ΤΙΜΗΣΑΝ