ΚΑΝΕ ΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

μανες

μανες

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ



Κάθε χρόνο τέτοια εποχή περιμένουμε όλοι οι μελισσοκόμοι να έρθουν οι Αλκυονίδες ημέρες (α)για να κάνουμε μια σύντομη επιθεώρηση στα μελίσσια μας . Χθες το μεσημέρι μετά την δουλειά βρήκα ευκαιρία και λόγω της σχετικά υψηλής θερμοκρασία 17- 18 βαθμούς και έκανα την πολυπόθητη πρώτη μου χειμερινή επιθεώρηση για να δώ :
1.Αν τα μελίσσια ζούσαν
2.Αν υπήρχαν αποθέματα σε τροφές
3.Την ύπαρξη της μάνας
4. Αν είχε αρχίσει η μάννα να γεννά
5.Αν μέσα στις κυψέλες υπήρχε υγρασία ή νερό ή κανένας συγκάτοικος (ποντικός) .
Τα μελίσσια είχαν σπάσει την σφαίρα και οι μάνες έριχναν δίπλα σε σφραγισμένα κελιά γόνου (φεγγαράκια)σε δυο τελάρα αντικριστά .Αυτό και σε μελίσσια 8-9 πλαίσια αλλά και σε μερικά που έχω με 4-5. Μέσα παρατήρησα φρέσκο μέλι και μερικές φρέσκες γύρες μαζί με τις παλιές. Είχαν φάει το περισσότερο ζαχαροζύμαρο δικής μου παραγωγής και φυσικά πρόσθεσα άλλο(ο χειμώνας δεν έφυγε είναι μπροστά). Μέλια είχαν πάρα πολλά. Έψαξα για βαρόα με την χρήση ενός μεγενθυτικού φακού και μόνο πάνω σε δύο μέλισσες από διαφορετικές κυψέλες βρήκα βαρόα. Στα μελίσσια εδώ και 1 ½ έτος δεν έχω βάλει τίποτα άλλο εκτός από θυμόλη σε σιρόπι και μέσα στο ζυμάρι(συνταγή του Μεγάλου δάσκαλου ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ) και από ότι βλέπω την βαρόα την πεθαίνει η θυμόλη . Γενικά έμεινα πάρα μα πάρα πολύ ευχαριστημένος .

(α) Ως Αλκυονίδες μέρες ονομάζονται από τους Έλληνες συνηθέστερα ημέρες του Ιανουαρίου κατά τις οποίες επικρατεί ωραίος καιρός με ηλιοφάνεια. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη.
Οι ημέρες αυτές έλαβαν το όνομά τους ("αλκυόνιαι") από το μύθο της ελληνικής μυθολογίας τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη, που αποτελεί την αλληγορική σημασία του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων που φέρεται με το όνομα του πτηνού. Ο αστέρας Αλκυόνη κατά την εποχή αυτή μεσουρανεί κατά τις εσπερινές ώρες και επομένως κατά τις ανέφελες νύκτες του Ιανουαρίου είναι ορατός στο σύμπλεγμα των Πλειάδων, ως κορωνίδα της Πούλιας, κατα τη δημώδη έκφραση, που σημαίνεται ως προς το ζενίθ, στην ψηλότερη περιοχή του ουράνιου θόλου. Εξ αυτού του απλού φυσικού γεγονότος όλες οι συνεχόμενες ημέρες που είναι ορατός ο αστέρας Αλκυών ήταν πολύ φυσικό να ονομασθούν Αλκυονίδες.
Από καθαρά μετεωρολογική άποψη οι αλκυονίδες ημέρες ως ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του Χειμώνα παρατηρείται η αυτή βαρομετρική πίεση (εξίσωση πίεσης) με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι αφετέρου και ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε χρόνο υπάρχουν Aλκυονίδες ημέρες. Υπάρχουν και έτη που έλλειψαν τελείως όπως το 1947, αλλά και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης και διάρκεια αυτών δεν είναι σταθερές. Συνηθέστερα όμως καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά αλλοι επιμένουν να αποδίδουν την διάρκειά τους σε διαστήμα 14 αίθριων ημέρων, από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, στην καρδιά του χειμώνα.
Οι σχετικοί μύθοι είναι πολλοί και σε όλες τις εκδοχές τους μιλούν για τους θεούς, που προσέφεραν τις μέρες αυτές στο πουλί Αλκυόνη, στο οποίο μεταμόρφωσε ο Δίας την Αλκυόνη, κόρη του θεού των ανέμων Aιόλου, μετά το θάνατό της, ώστε να μπορεί να γεννά τα αυγά του στα βράχια των αλκυονίδων νήσων χειμώνα κι όχι άνοιξη.

1 σχόλιο:

KOSTAS είπε...

Βασίλη Χρόνια σου Πολλά έστω και καθυστερημένα και Καλή Χρονιά να έχουμε και ΚΑΛΑ ΜΕΛΙΑ!
Πολύ καλό το post, με πολλές πληροφορίες !

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΜΕ ΤΙΜΗΣΑΝ