Ψηφίσθηκε στο σύνολό του από τη Βουλή των Ελλήνων το Σχέδιο Νόμου που αφορά την Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων – Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις. Ο νόμος που σύμφωνα με τους αρμόδιους φέρνει ‘’επανάσταση’’ στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων και ικανοποιεί πάγια αιτήματα και θέσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ένας νόμος όμως που όπως έχει σχολιασθεί και από άλλους δεν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και δεν θα πρέπει να έχει συντονισθεί με όλους τους φορείς που αφορά. Ένας νόμος με τα θετικά του και τα αρνητικά του, ένας νόμος καλλίτερος από αυτόν που αντικαθιστά και που εισάγει καινοτομίες σύμφωνα με τα λεγόμενα αυτών που τον έφεραν προς ψήφιση στην βουλή.
Ένας νόμος όμως που αδικεί κατάφωρα και μειώνει τους Αξιωματικούς Μηχανικούς και των τριών ειδικοτήτων προέλευσης της Σχολής Ικάρων/ Μηχανικών Αεροπορίας(ΣΜΑ) έναντι των άλλων Μηχανικών του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.
Η αδικία και μείωση αυτή αφορά την αρχαιότητα των Αξιωματικών προέλευσης Σχολής Μηχανικών Αεροπορίας όπως αυτή καθορίζεται στο άρθρο 36, παράγραφος 13 του νόμου.
Συγκεκριμένα ενώ ο νόμος είναι σαφής για την αρχαιότητα μεταξύ Μαχίμων και Μηχανικών του Πολεμικού ναυτικού, όσον αφορά την αντίστοιχη αρχαιότητα στην Πολεμική Αεροπορία ο νόμος απαξιώνει και υποβιβάζει τους Μηχανικούς προέλευσης ΣΜΑ τόσο σε κλαδικό όσο και σε διακλαδικό επίπεδο.
Η αδικία αυτή δημιουργεί πίκρα στους Μηχανικούς της Πολεμικής Αεροπορίας και μη αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς τους. Επί πλέον δε αντιμετωπίζει με δύο μέτρα και δύο σταθμά Αξιωματικούς ανάλογης ειδικότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Προκαλεί δε ερωτηματικά το γεγονός ότι ενώ ο νόμος όταν κατατέθηκε αρχικά στην Βουλή καθόριζε την ιεραρχία των Μηχανικών της Πολεμικής Αεροπορίας, κατά την συζήτηση του στην Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων το ανάλογο άρθρο του νόμου τροποποιήθηκε.
Εκτός του θέματος της αρχαιότητας όμως υπάρχουν και μία σειρά άλλα θέματα όπως οι οικονομικές απολαβές, οι μεταπτυχιακές σπουδές, η εξελικτική τους πορεία, ο ετήσιος ιατρικός έλεγχος, ο σαφής καθορισμός των διοικητικών θέσεων που καταλαμβάνουν ανάλογα με το βαθμό τους, διότι παρατηρείται το φαινόμενο σε θέσεις που εκ του αντικειμένου τους θα έπρεπε να καταλαμβάνονται από αξιωματικούς προέλευσης ΣΜΑ να τοποθετούνται αξιωματικοί άλλης ειδικότητας.
Αυτά είναι μερικά από τα χρόνια προβλήματα στα οποία δεν έχει δοθεί λύση παρά το γεγονός ότι η Στρατιωτική Ηγεσία τα γνωρίζει πολύ καλά και συμπεραίνεται ότι δεν έχει ενημερώσει αρμοδίως την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου.
Αξίζει να τονισθεί ο αριθμός των Μηχανικών, όλων των ειδικοτήτων, που αποχωρούν από την Πολεμική Αεροπορία τα τελευταία χρόνια χωρίς να υπάρχει προβληματισμός για του λόγους αποχώρησης τους και ιδιαίτερα το τρέχον έτος έχει ανέλθει σε περισσότερους από 30 Αξιωματικούς. Άλλο ένα θέμα που δεν φαίνεται να έχει προβληματίσει την Στρατιωτική Ηγεσία και δεν θα πρέπει να έχει ενημερώσει ανάλογα και την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου.
Το έργο, η προσφορά, και η επιστημονική τους κατάρτιση είναι γνωστά στην Στρατιωτική και Πολιτική Ηγεσία και δεν χρειάζεται να αναφερθούν περισσότερα.
Θέλουμε να πιστεύουμε και περιμένουμε η αδικία όσον αφορά την αρχαιότητα να αποκατασταθεί και τα χρόνια προβλήματα να επιλυθούν εφόσον θέλουμε να διαθέτουμε σαν χώρα αξιόμαχες και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα στο κατά εξοχήν τεχνολογικό όπλο όπως είναι η ΠΑ.
Γεώργιος Παπακωνσταντίνου
Υποπτέραρχος ε.α. (ΜΑ)
Αντιπρόεδρος ΕΣΜΑ
Μέλος Προσωρ. ΔΣ
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Κάθε 10 λεπτά
δολοφονείται μία γυναίκα
Πριν από 21 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου