πολύ νέοι μελισσοκόμοι μου στέλνουν μηνύματα και ρωτούν για την μέθοδο μάνα κι άλλα δύο του Μόσχου Ντιωνια .Στις παρακάτω γραμμές θα περιγράψω την μέθοδο όσο πιο απλά μπορώ.
2. Μόλις η βασίλισσα γεννήσει 2 με 3 πλαίσια τότε είναι που το μελίσσι είναι έτοιμο για την εφαρμογή της μεθόδου.
3. Αναζητούμε την βασίλισσα και την τοποθετούμε με 2 -3 πλαίσια σφραγισμένους γόνους σε μία κυψέλη, βάζουμε και άλλα δύο πλαίσια με μέλισσες και τινάζουμε τις μέλισσες απο άλλα δύο ακόμη πλαίσια , τοποθετούμε και τροφή στην κυψέλη .
4. Απομακρύνουμε το μελίσσι με τη βασίλισσα 5 έως 10 μέτρα.
5. Το μελίσσι που έμεινε τώρα πίσω το τροφοδοτούμε για 5 μέρες .
6. Την 9η μέρα από τότε που πήραμε τη μάνα κάνουμε αλλαγή θέσης στις δυο κυψέλες, δηλαδή την μάνα στη θέση του ορφανού και το ορφανό στη θέση της μάνας.
7. Στο μελίσσι με τη βασίλισσα τωρα θα συμπληρώνουμε κηρήθρες και είναι μια καλή ευκαιρία να βάλουμε νέα φύλλα για να χτίσουν οι μέλισσες μ και να καταστρέψουμε τις παλιές. Να μην ξεχνάμε ότι επιβάλετε κάθε χρόνο να αποσύρουμε το 25 εως 30 % των παλαιόν κεριών μας .
8. Στο μελίσσι με τη βασίλισσα θα βάλουμε εκ νέου πάτωμα σε 15 μέρες και έχουμε κανει σε μεγάλο βαθμό και πρόληψη για σμηνουργία.
9. Το ορφανό την άλλη μέρα το χωρίζουμε στα δύο και το τοποθετούμε με απόσταση ενός μέτρου το ένα από το άλλο προσέχοντας όμως να υπάρχουν κελιά και στα δύο , αφού πρώτα καταστρέψουμε τα μικρά κελιά και αφήσουμε τα καλύτερα . Δεν υπάρχει πρόβλημα εάν αφήσουμε και περισσότερα από 2 κελιά σε κάθε ορφανό μια και τα μελίσσια αυτά δεν έχουν συλλέκτριες για να σμηνουργήσουν . Εγώ προσωπικά βάζω έτοιμες γονιμοποιημένες βασίλισσες που έχω από βασιλοτροφεια και δεν χάνω καθόλου χρόνο .
10.Μετα απο 15 ημερες ελεγχουμε (χωρις καπνο και πολυ φασαρια) εαν η μανα εχει βγει.
Φυσικά όπως λέει ο Μόσχος τα μελίσσια αυτά θα είναι τα παραγωγικά της επόμενης χρονιάς