ΚΑΝΕ ΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

μανες

μανες

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Αγοράστε ζάχαρη και όχι μέλι!

  καταναλώστε ελληνικό μέλι από Έλληνα παραγωγό. Αν σας είναι ακριβό, αγοράστε ζάχαρη που είναι φθηνή. Τουλάχιστον ας είναι αυτή ελληνική!

 

 

Αγοράστε ζάχαρη και όχι μέλι!

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, οι πωλήσεις του μελιού αυξάνονται εκθετικά παγκοσμίως. Κάθε σπίτι, ανεξάρτητα από το αν καταναλώνει μέλι σε καθημερινή βάση, θα αγοράσει μερικά κιλά για την παρασκευή των γλυκών του, για το τσάι στις κρύες νύχτες του χειμώνα και για μερικά εορταστικά πρωινά που, θα έχουν λίγο πολύ από όλα τα καλά πάνω στο τραπέζι.

Αυτός είναι και ο λόγος που αυτή την περίοδο στα πολυκαταστήματα θα αρχίσουν οι εκπτώσεις και οι προσφορές στα μέλια. Πολλές φορές οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που γίνονται δελεαστικές ακόμα και για όσους είναι σωστά ενημερωμένοι. Εμείς λοιπόν συμβουλεύουμε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μέλι από τον παραγωγό, να μην αγοράσουν καθόλου. Τα αποκαλούμενα αυτά μέλια, θα είναι πιθανότατα το ίδιο ή και περισσότερο επικίνδυνα από τη ζάχαρη και σίγουρα πολύ πιο ακριβά.

Το ελληνικό μέλι, όπως είναι γνωστό, ελέγχεται με τους αυστηρότερους ελέγχους και προστατεύεται από τη νοθεία με νόμο του συντάγματος. Για το λόγο αυτό τα περισσότερα μέλια στα πολυκαταστήματα είναι είτε κινέζικα, είτε χαρμάνια μελιών που για πάρα πολλούς λόγους είναι κακής ποιότητος σε βαθμό που γίνονται επικίνδυνα. Ας μιλήσουμε όμως με αριθμούς. Για το έτος 2015 το κόστος παραγωγής του ελληνικού μελιού ξεπερνούσε για λίγο τα 4 ευρώ ανά κιλό και πωλούνταν από τον Έλληνα μελισσοκόμο (λιανικώς) 8 με 9 ευρώ το κιλό (Πηγή: ypaithros.gr). Έτσι ο μέσος επαγγελματίας Έλληνας μελισσοκόμος που κατορθώνει να παράξει δυόμιση τόνους μελιού θα προσεγγίσει τα 800 ευρώ το μήνα, αν και εφόσον πουλήσει όλη την παραγωγή του λιανικώς (Πηγή: ypaithros.gr).

«Το κινέζικο μέλι εισέρχεται στην Ε.Ε. με διάφορους τρόπους με τιμή από 1,64 μέχρι 2,52 ευρώ ανά κιλό”

Την ίδια στιγμή που ο Έλληνας μελισσοκόμος πουλώντας με 8 ευρώ ανά κιλό μετά βίας επιβιώνει, το κινέζικο μέλι εισέρχεται στην Ε.Ε. με διάφορους τρόπους με τιμή από 1,64 μέχρι 2,52 ευρώ ανά κιλό και πωλείται στην ίδια σχεδόν τιμή με το ελληνικό (Πηγή: ypaithros.gr). Δύο φορές τον χρόνο, την περίοδο των γιορτών, το μέλι αυτό πωλείται στην τιμή που πραγματικά αξίζει με 4 ευρώ το κιλό με τη μορφή υπερπροσφοράς. Υπάρχουν αναφορές για πολλούς ελέγχους από τον ΕΦΕΤ που καταλογίζουν τεράστια πρόστιμα σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων για παραπλάνηση του καταναλωτή, αλλά όταν ο τζίρος είναι δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, δεν είναι πρόβλημα να πληρώσει κανείς μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ.
Και ποιος είναι πίσω από αυτήν την απάτη; Η Κίνα; Σε άρθρο του Bloomberg το 2013, είχε γίνει λόγος για μία γερμανική εταιρία που εισήγαγε μέλι από την Κίνα, το επεξεργαζόταν για να μην μπορεί να ταυτοποιηθεί σαν Κινέζικο και το πουλούσε σε όλο τον πλανήτη (Πηγή: Bloomberg).

«Συμπέρασμα… καταναλώστε ελληνικό μέλι από Έλληνα παραγωγό. Αν σας είναι ακριβό, αγοράστε ζάχαρη που είναι φθηνή. Τουλάχιστον ας είναι αυτή ελληνική!

πηγη: https://www.meleam.gr/agoraste

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

μέλισσα αυτή η άγνωστη στους περισσότερους !

Για την παραγωγή ενός κιλού μελιού θα εργαστούνε 1000 έως 2000 μέλισσες ,μια μέλισσα θα συλλέξει κατά τη διάρκεια της ζωής της 0.5 έως 1 gr μέλι. Για να φέρει 1γρ. νέκταρ η μέλισσα θα πρεπει  εργαστεί 3 μέρες!



 Η ακτίνα πτήσης για ανεύρεση και συλλογή τροφής φτάνει τα 3-4 χλμ. Μπορεί να φτάσει και τα 8 χλμ σε περιόδους έλλειψης! Με την ενέργεια που έχουν τα 28 γρ μελιού μια μέλισσα θα έκανε τον γύρο της Γης! Η ταχύτητα πτήσης της μέλισσας είναι περίπου 30 χλμ/ώρα!



Περίπου 8 κιλά μέλι θα καταναλώσουν οι μέλισσες για να παράξουν 1 κιλό κερί!




Οι ετήσιες διατροφικές ανάγκες ενός φυσιολογικού μεγέθους μελισσιού μεταφράζονται σε 22 περίπου Kg γύρης και αντίστοιχα σε 70 Kg μελιού. Για τη συλλογή αυτών των ποσοτήτων τροφής πραγματοποιούνται στη διάρκεια του έτους ένα εκατομμύριο πτήσεις γυρεοσυλλεκτριών και αντίστοιχα τέσσερα εκατομμύρια ταξίδια νεκταροσυλλεκτριών μελισσών!
Η μέλισσα σε 15 ημέρες παραγωγής κεριού χάνει το 20% των πρωτεϊνών του σώματός της!







Οι προνύμφες των βασιλισσών ταίζονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό, προϊόν αδενικής εκκρίσεως. Η διάρκεια ζωής της βασίλισσας κυμαίνεται μεταξύ 2 - 5 χρόνια


 Οι προνύμφες των εργατριών μελισσών ταίζονται με βασιλικό πολτό τις 3 πρώτες ημέρες και μετά με ένα μίγμα μελιού και γύρης τις επόμενες ημέρες! η διάρκεια ζωής της εργάτριας είναι 35-45 ημέρες, για τις καλοκαιρινές και ανοιξιάτικες μέλισσες, και 3-5 μήνες για τις φθινοπωρινές μέλισσες!





Η βασίλισσα έχει διπλάσιο μέγεθος από τις εργάτριες, και γεννά καθημερινά 2.500 αυγά τα οποία σαν όγκος είναι 2,5 φορές το βάρος της!




Για να θεωρηθεί επιτυχημένο ένα "γαμήλιο ταξίδι", πρέπει η βασίλισσα να επιστρέψει στη φωλιά με 5,5 εκατομμύρια σπερματοζωάρια στην σπερματοθήκη της, ζευγαρώνοντας με 8-10 κηφήνες! Από εκείνη τη στιγμή δεν ξαναζευγαρώνει ποτέ!



Σε περιόδους έντονης νεκταροέκκρισης οι μέλισσες ηλικίας μεγαλύτερης των 16 ημερών, προτιμούν να συμπεριφέρονται ως συλλέκτριες.




Αντίθετα, όταν η νεκταροέκκριση σταματά, τότε συνωστίζονται στην είσοδο της φωλιάς για να προστατέψουν τα αποθέματα της τροφής τους!




Οι μέλισσες δεν αναγνωρίζουν το μελισσοκόμο τους. Αν κάποιος γνωρίζει την μελισσοκομική τέχνη μπορεί να ανοίξει οποιαδήποτε κυψέλη.




πηγη: http://www.meli-kalavrita.gr/bee.html

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΜΕ ΤΙΜΗΣΑΝ