Για πρώτη φορά φέτος θα γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας την 20η Μαΐου, την οποία καθιέρωσε φέτος με ψήφισμά του ο ΟΗΕ, μετά από πρόταση μιας χώρας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένης στο θέμα ύπαρξης της Μέλισσας, της Σλοβενίας.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του για την Ημέρα ο Μελισσοκομικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σαρωνικού ΅Το Κεντρί΅Νομού Αττικής η Ένωση Σλοβένων Μελισσοκόμων, έπεισε τον Υπουργό Γεωργίας της, από το 2015, να ηγηθεί μιας τέτοιας πρότασης. Η ενέργεια αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, μετά την ραγδαία επιδείνωση (σε αριθμούς) μείωσης των Μελισσών σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 40-45%.
Συνέπεια αυτού η έλλειψη επικονιαστών (Μέλισσες) στο φυτικό βασίλειο της γης, οι οποίες σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν τον κύριο επικονιαστή των φυτών και δέντρων σε ποσοστό περίπου 82%.
Η Μελισσοκομική Κοινότητα (Μελισσοκόμοι Παραγωγοί) ευελπιστεί πως μέσα και από αυτήν την ενέργεια θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία για το πού βαδίζουν τα πράγματα. Κυριότερη πηγή δολοφονίας των Μελισσών είναι η ανεξέλεγκτη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, και ιδιαίτερα των νικοτεινοειδών.
Αισιόδοξη εξέλιξη αποτελεί και η προσπάθεια του Παγκόσμιου Κινήματος Πολιτών (Avvaz) που κατάφερε, μέσω του διαδικτύου συλλογή εκατομμυρίων υπογραφών ώστε να σταματήσει προσωρινά τη χρήση συγκεκριμένων δηλητηρίων στη φύση.
Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης «Το Κεντρί» εκφράζει την αισιοδοξία του, πως με τέτοιου είδους ενέργειες είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστούν οι υπεύθυνοι και να ξανά αυξηθούν οι επικονιαστές στη Γη που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Θεωρούν δε αξιέπαινη την προσπάθεια των ΕΛΤΑ να τυπώσουν πριν λίγες ημέρες 4 γραμματόσημα, για τη μέλισσα, τονίζοντας «Κάτι είναι και αυτό».Κ.Μ.
Είπε ο Αϊνστάιν ότι «Αν κάποτε οι μέλισσες αφανιστούν από προσώπου γης, δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής»