ΚΑΝΕ ΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

μανες

μανες

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Πρέπει να θεσπίσουμε κανόνες καλής γειτονίας και συμπεριφοράς?





Ο καιρός για τις αναμενόμενες παραγωγές έφτασε . Ως γνωστόν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες οι μελισσοκόμοι ξεκινούν για την τοποθέτηση σημαδιών στα βουνά και στους κάμπος της πατρίδος μας . Ο στόχος είναι ΕΝΑΣ παραγωγή μελιού. Αρκετοί συνάδελφοι λειτουργούν αντισυναδελφικα δηλ, γεμίζουν ένα αμάξι με άδειες κυψέλες και παίρνουν τα βουνά τοποθετώντας αυτές όπου βρούνε κενό χώρο . Φυσικά ο σκοπός τους δεν είναι η ανεύρεση χώρου τοποθέτησης των μελισσιών τους , αλλά ο αποκλεισμός στους άλλους συναδέλφους της περιοχής που θα βάλει αυτός τα μελίσσια του εφαρμόζοντας την λογική όσο λιγότερα σε μια περιοχή τόσο καλύτερα. Χωρίς να θέλω να κάνω τον έξυπνο θα ήθελα να προτείνω μερικούς απλούς κανόνες δεοντολογίας οι οποίοι θα πρέπει να είναι σεβαστή από όλους μας .
1.      κατάληψη χώρου μόνο με ζωντανά μελίσσια ( δηλ. βάλαμε 4 κυψέλες σημάδια η μια τουλάχιστον να έχει μέσα ζωντανό μελίσσι )
2.      να το τοποθετούμε το κοπάδι μας τουλάχιστον 50 μέτρα από άλλον συνάδελφο
3.      να μην αφήνουμε για του χρόνου κενές κυψέλες σκόρπιες στο βουνό
4.      να σεβόμαστε τους νόμους που υπάρχουν διότι ο μη σεβασμός τους μόνο προβλήματα δημιουργεί και κακό όνομα στον κλάδο
5.      να μην πετάμε στον περιβάλλοντα χώρο τα σκουπίδια μας ( σακουλάκια από τροφές – ταινίες από φάρμακα – τελάρα που χάλασαν κλπ)
6.      όταν αντιληφθούμε ότι κάποιος( καλός ) συνάδελφος ἀφησε ( άθελα του) κενές κυψέλες να τις απομακρύνουμε τοποθετώντας τες όλες  μαζί σε εμφανές σημείο πλησίον δρόμου .
7.      κάθε τι άλλο που θα προτείνεται εσείς

7 σχόλια:

ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ είπε...

ΣΩΣΤΟΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ BILL!!!!!!!!!!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Τουλάχιστον οι άδειες κάσες να έχουν πάνω κανένα κλαδί φρέσκο η γραμμένη τη χρονιά.

beelovers είπε...

αυτα ειναι αλχημιες θεοδοση αλλα εστω και ετσι κατι ειναι

evangelos naxios είπε...

Για σου Βασιλη,καλα τι μας λες τωρα,το επιπεδο ειναι τοσο χαμηλο που αυτα ειναι μαθηματικα για το Harvand.....

melisettas είπε...

ΒΑΣΙΛΗ ΕΓΩ ΤΙ ΝΑ ΠΩ.....ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΠΛΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΕΛΑΤΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ......ΤΩΡΑ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΕΑΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΜΕ ΑΔΕΙΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΕ ΑΛΛΟΙ ..ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ...ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΔΙ....

IxNiLaTiS είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
IxNiLaTiS είπε...

Βασίλη γεια σου και Χριστός Ανέστη.

Νομίζω ότι το καλύτερο θα ήταν οι κυψέλες "σημάδια", ακόμα και αν δεν έχουν μέσα ζωντανό μελίσσι, να γράφουν τουλάχιστον ένα τηλέφωνο ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε με τον κάτοχο. Δεν είναι λίγες οι φορές που εκείνοι που έβαλαν τα σημάδια έχουν 5-6 χρόνια που έχουν πεθάνει, όπως επίσης σημάδια μπαίνουν και από βοσκούς για να μην βάζουμε κυψέλες εκεί που θέλουν να βοσκάνε τα ζώα τους.

Καλή λύση είναι και αυτή που προτείνει ο Θεοδόσης, δηλαδή να έχει η κυψέλη επάνω ένα φρέσκο κλαρί που να δηλώνει ότι δεν είναι εκεί παρατημένη χρόνια, και ότι ο μελισσοκόμος σκοπεύει σύντομα να φέρει εκεί μελίσσια.

Δεν συμφωνώ καθόλου να μαζεύουμε τις άδειες κυψέλες "σημάδια" όπως προτείνεις, γιατί αν τα μαζέψουμε μπορεί ο μελισσοκόμος που το είχε βάλει εκεί, όταν να έρθει φορτωμένος την νύκτα με μελίσσια, να βρεί στο μέρος του άλλα τοποθετημένα μελίσσια, και τότε που να βρεί νυχτιάτικα άλλο μέρος να τα βάλει; Άσε που θα βάλεις τους δύο μελισσοκόμους να σκοτωθούν!

Νομίζω ότι το "πιάσιμο" μέρους, θα πρέπει να νομοθετηθεί με προϋποθέσεις … Δηλαδή να το δηλώνουμε στο δασαρχείο (όπως άλλωστε είμαστε υποχρεωμένοι), και ο κάθε μελισσοκόμος να πιάνει μέρη ανάλογα με το πλήθος των μελισσιών του. Θέλει λίγη σκέψη.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΜΕ ΤΙΜΗΣΑΝ