ΚΑΝΕ ΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

μανες

μανες

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΙ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ



Στο προσκήνιο επανέρχεται και φέτος το θέμα της νοθείας του μελιού, καθώς το καινούργιο προϊόν μπήκε στην αγορά και βρίσκεται στη διάθεση των καταναλωτών μέσω των διαφόρων σημείων πώλησης σε όλη την Ελλάδα.
Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για την προώθηση του μελιού και των προϊόντων του στην εγχώρια αγορά αλλά και το εξωτερικό, που εκφράζεται μέσα από διάφορες οργανωμένες και συντονισμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες ιδιωτών και όχι μόνο. Θα εμφανιστούνε και πάλι οι μαυροφορεμένες κυρίες που θα πουλάνε γλυκόζη με ίχνη μελιού προς 5 ευρώ το κιλό
Μεταξύ αυτών, στις 4-6 Δεκεμβρίου, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα, το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, στο Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ. Πρόκειται για τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και της προβολής του Ελληνικού μελιού στους χώρους εστίασης και εμπορίας και στο καταναλωτικό κοινό.
Το θέμα της νοθείας του μελιού πρόβαλε μέσα από την ομιλία του για την “ποιότητα του Ελληνικού μελιού”, o καθηγητής του Εργαστηρίου μελισσοκομίας-σηροτροφίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Θρασυβούλου, στο πλαίσιο της Γιορτής Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης (9-11 Οκτωβρίου), στη Θεσσαλονίκη. Ο καθηγητής επεσήμανε ότι τις περισσότερες φορές, εισαγόμενο μέλι πωλείται ως ελληνικό και πρότεινε στους καταναλωτές να αγνοήσουν την ημερομηνία λήξης που φέρουν οι συσκευασίες μελιού, γιατί "πρόκειται για μια υποχρέωση αγορανομική και το μέλι δεν χαλάει".
Ο κ. Θρασυβούλου επεσήμανε, επίσης, τα εξής: “ Όλα τα μέλια της μέλισσας είναι σωστά ποιοτικά. Το μέλι αλλάζει μόνο με παρέμβαση των ανθρώπων. Είτε με ανάμειξη με φθηνά μέλια, είτε με επιλεκτική τροφοδοσία μελισσών για παραγωγή μελιού, είτε με πρόσθεση αμυλοσιροπίου στα βάζα, είτε με σκόπιμα λανθασμένες ενδείξεις στις πινακίδες του. Η αγορά από πλήρως αναγνωρίσιμους παραγωγούς είναι επαρκής προστασία. Η αγορά από πλανόδιους είναι σχεδόν εξασφαλισμένη νοθευμένη αγορά”. Το μέλι δεν αλλοιώνεται, το χαλάει μόνο η υγρασία, ανέφερε ο κ. Θρασυβούλου και πρόσθεσε τα εξής: “Δεν έχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων, είναι παντελώς απαλλαγμένο από αντιβιοτικά.
Η Ευρώπη είναι ελλειμματική στο μέλι και έχει ανάγκη εισαγωγών. Η Ελλάδα έχει καταγεγραμμένα 1.450.000 μελίσσια, ενώ το σύνολο των επόμενων 7 κρατών στην ΕΕ είναι μόνο 761.400. Στην Ελλάδα, με την χλωρίδα και το ξηροθερμικό κλίμα της ένα μελίσσι αποδίδει κατά μέσο όρο 10 κιλά, ενώ στην υγρή βόρεια Ευρώπη ένα μελίσσι αποδίδει 30 κιλά. Το μέλι προέρχεται από τα λουλούδια και από το μελίτωμα, δηλ. το 70% της Ελληνικής παραγωγής (60% πευκόμελο & 10% ελατόμελο), και μόνο από λουλούδια βελανιδιάς (1%) και 30% περίπου ανθόμελο (μόνο το 3-4% θυμαρίσιο). Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει καθορίσει 17 κριτήρια ποιότητας και είναι στη διάθεση όλων”.
πηγή http://corfu-bee.blogspot.com/

agronews.gr

4 σχόλια:

galifabee είπε...

Αγαπητέ Βασίλη το μέλι όντως είναι ένα από τα σπάνια τρόφιμα που δεν έχει στην ουσία ημερομηνία λήξης και δεν χάνει την θρεπτική του αξία αλλά το φρέσκο μέλι έχει ασφαλώς πολύ υψηλότερη βιολογική αξία κάποια από τα πολλά συστατικά που περιέχει το μέλι χάνουν την αξία τους προτείνω λοιπόν σε μας που είμαστε παραγωγοί αλλά και στους πελάτες μας να τους δίνουμε όσο τον δυνατό πιο φρέσκο μέλι δεν πρέπει να αφήνουμε το μέλι στην αποθήκη δεν είναι κρασί.

ELENI είπε...

ΜΕΛΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕΛΙ .....ΚΑΛΑΜΙΩΤΗ. ΑΝΤΕ ΣΚΕΨΟΥ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙς ΚΑΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ......ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!!!ΟΥΑΟΥ ΤΙ ΕΙΠΑ ΠΑΛΙ....ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΔΩ ΒΡΕΧΕΙ../.

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

Πολύ καλή ανάπτυξη του θέματος.Μπράβο Βασίλη!

nikos είπε...

Πολύ καλές γνώσεις και συμβουλές....
Καλό απόγευμα!!!!

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΜΕ ΤΙΜΗΣΑΝ