ΚΑΝΕ ΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

μανες

μανες

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018

δυσκολος μηνας ο μαρτης

απο τους πιο δυσκολους μελισσοκομικα μηνες ειναι ο μαρτιος και οπως πολυ σοφα λεει ο λαος μας << τον μαρτη μετρανε τα μελισσια >> είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης, μήνας πολύ σημαντικός, αφού από αυτόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη και η συγκομιδή που θα έχουμε στα τέλη της άνοιξης. Όπως θα έχετε παρατηρήσει τα μελίσσια έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνουν σε πληθυσμό μετά τη δικαιολογημένη πτώση που είχαν τον Φεβρουάριο. Το ίδιο ισχύει και στους γόνους, που γεμίζουν σιγά σιγά το ένα πλαίσιο μετά το άλλο.

Τον μήνα Μάρτιο αρχίζουν αρκετές κύριες ανθοφορίες ανά την Ελλάδα.
 Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να προσαρμόσουν τους χειρισμούς τους ανάλογα το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή τους.
Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι μελισσοκόμοι είναι ο χρόνος που θα δώσουν πάτωμα στο μελίσσι. Αν αργήσεις να δώσεις πάτωμα, τότε το μελίσσι πολύ πιθανόν να αρχίσει να φτιάχνει βασιλοκελιά σμηνουργίας, προκειμένου να ξαλαφρώσει κάπως ο πληθυσμός της κυψέλης. Αν ξεκινήσει βασιλικά κελιά, τότε πολύ δύσκολα το κάνεις να τα σταματήσει…
Αν πάλι του δώσεις νωρίς το πάτωμα, δηλαδή αν δεν είναι σε θέση να ανέβει άμεσα επάνω το μελίσσι και να αρχίσει την δραστηριότητα του εκεί, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κρυώσει ο γόνος και θα έχουμε πρόβλημα ( παγωμα γονου ασκοσφαιρωση κλπ).
Ο σωστός χρόνος λοιπόν που θα δώσουμε το πάτωμα θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη μετέπειτα πορεία του μελισσιού.
Σε γενικές γραμμές ο σωστός χρόνος είναι όταν το μελίσσι είναι εννιάρι και έχει 7 πλαίσια γόνο, αλλά αυτό είναι λίγο θεωρητικό, εσείς θα πρέπει να κρίνετε τελικά την όλη κατάσταση.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν δώσεις πάτωμα καλό είναι να ανεβάσεις 2 πλαίσια με σφραγισμένο γόνο στο πάτωμα στη μέση του πατώματος κοντά κοντά το ένα με το άλλο, ενώ κάτω πρέπει να βάλεις δυο άδεια πλαίσια, χτισμένα η μη στις θέσεις 4 και 7 των πλαισίων.
Μετά από μερικές ημέρες ο μελισσοκόμος πρέπει να κάνει έλεγχο για βασιλοκελιά στο μελίσσι, γιατί αν η βασίλισσα έχει ανέβει επάνω τότε είναι πολύ πιθανό να έχουν αρχίσει να φτιάχνουν βασιλοκελιά κάτω.
Αν μετά από καμιά εβδομάδα ο μελισσοκόμος δει τη βασίλισσα να έχει ανέβει επάνω και να γεννάει εκεί τότε να ξέρει ότι το μελίσσι αυτό θα πάει πολύ καλά, ενώ αν η βασίλισσα δεν ανεβαίνει να γεννήσει επάνω, τότε το μελίσσι αυτό θα αργήσει πολύ να αναπτυχτεί.
Τροφοδοσία
Την άνοιξη οι ανάγκες του σμήνους είναι τεράστιες για να χορτάσουν όλο αυτόν τον γόνο.
Υπολογίζεται από ερευνητές ότι ένα μεγάλο μελίσσι μπορεί να χρειαστεί την άνοιξη έως και 30 κιλά τροφής, από τα 70 που χρειαστεί ετησίως για τις ανάγκες του.
Όλη αυτή η ποσότητα όμως δεν μπορεί να μαζευτεί πριν αρχίσουν οι κύριες ανθοφορίες.
Από την άλλη όμως κι ο μελισσοκόμος δεν μπορεί να περιμένει πότε θα αρχίσει η ανθοφορία για να αναπτυχτεί το μελίσσι, γιατί την ανθοφορία την θέλει για να του δώσει μέλι.
Έτσι το σωστό είναι, να βοηθήσει με τροφοδοσία το μελίσσι και να το έχει φτιάξει έτοιμο πριν τις κύριες ανθοφορίες, αν φυσικά θέλει να πάρει μέλι.
Είναι πολύ πιθανόν και πρέπει να το ξέρετε ότι ένα μελίσσι  όσο μεγαλύτερο είναι τόσο πιο εύκολα λιμοκτονεί και χάνετε πολύ γρήγορα αν το κλείσει ο καιρός μέσα και δεν μπορεί να συλλέξει. Γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει τροφοδοσία τον Μάρτιο.
Το πότε θα σταματήσετε την τροφοδοσία εξαρτάται από την περιοχή, συνηθίζουμε να λέμε όμως ότι σταματάμε να το τροφοδοτούμε όταν δεν το έχει ανάγκη, και πάντως έγκαιρα για να μην περάσουν σιρόπια ή βανίλιες στα μέλια.
Τροφοδοσία και οριζόντια ανάπτυξη όπως σας την έχω εξηγήσει αναλυτικά να θυμάστε ότι είναι το κλειδί της επιτυχίας για μεγάλα και παραγωγικά μελίσσια.
Όσοι μελισσοκόμοι είστε κοντά σε περιβόλια να γνωρίζεται ότι η έξαρση της σμηνουργίας θα παρουσιαστεί όσο καιρό κρατάει η ανθοφορία των περιβολιών. Με το που θα σταματήσει η ανθοφορία των περιβολιών, μειώνεται πολύ κι ο κίνδυνος σμηνουργίας.

πηγη: www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΜΕ ΤΙΜΗΣΑΝ