ΚΑΝΕ ΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

μανες

μανες

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

βασιλκος πολτος

η απαντηση του κυριου Θρασυβουλο Ανδρεα στην προσωπικη του σελιδα στο FB  σε οσους αντιδρουν για τον καθορισμο των ποιοτικων κριτηριων του Ελληνικου βασιλικου πολτου

O Ελληνικός Βασιλικός Πολτός και τα ποιοτικά του κριτήρια
Τα ποιοτικά κριτήρια του ελληνικό βασιλικού πολτού και ο διαχωρισμός του από τον κινέζικο έχουν προχωρήσει σημαντικά και αναμένεται η έγκρισή τους από την Ευρωπαϊκή κοινότητα. Το γεγονός όμως αυτό θίγει τα μεγάλα συμφέροντα εκείνων που διακινούν ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες κινέζικου και υποβαθμισμένου βασιλικού πολτού γι’ αυτό με συνεχείς επιθέσεις στο διαδίκτυο προσπαθούν είτε να απαξιώσουν το γεγονός είτε να λασπολογήσουν όσους εργάστηκαν γι’ αυτό. Για όλους αυτούς διευκρινίζω τα παρακάτω:
α) Τα ποιοτικά κριτήρια του ΒΠ, προτάθηκαν ύστερα από μακροχρόνια έρευνα, αναλύσεις μεγάλου αριθμού δειγμάτων (950 δείγματα ΒΠ και 1650 δείγματα γύρης), μελέτη της νομοθεσίας άλλων κρατών και επιστημονική τεκμηρίωση με δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά.
β) Τα ποιοτικά κριτήρια δεν είναι πρόταση ενός ατόμου. Συνεργάστηκαν μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα με τους ερευνητικούς φορείς, μελετήθηκαν παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεση του προϊόντος όπως οι τροφοδοσίες, η ημέρα συλλογής, η εποχή και περιοχή συλλογής, η βοτανική και γεωγραφική προέλευση κ.ά.
γ) Από τα αποτελέσματα της έρευνας προτάθηκαν ποιοτικά κριτήρια στους φορείς των μελισσοκόμων και του κράτους.
δ) Τα ποιοτικά κριτήρια του ΒΠ συζητήθηκα και αποφασίστηκαν από φορείς του ΥΑΑΤ του ΕΦΕΤ, του Γενικό Χημείου, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Μελιού, της ΟΜΣΕ, του Συνδέσμου Βασιλοτρόφων παραγωγών ΒΠ, των Πανεπιστημίων και των Ινστιτούτων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2014.
ε) Τα ποιοτικά κριτήρια του ΒΠ εγκρίθηκαν από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο της χώρας (ΑΧΣ) με την απόφαση 47/2016 στις 23/9/2016 και στάλθηκαν για έγκριση στην ΕΕ από την οποία μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμιά ένσταση .
στ) Τα ποιοτικά κριτήρια του ΒΠ που προτάθηκαν ανταποκρίνονται στους μελισσοκομικούς χειρισμούς παραγωγής που εφαρμόζονται από τους Έλληνες μελισσοκόμους. Η απόδοση των μελισσιών σε ΒΠ όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά με νέες τεχνικές που αναπτύχθηκαν στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα αυξάνει.
Εν κατακλείδι τα ποιοτικά κριτήρια του ΒΠ είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας μελισσοκομικών φορέων, επιστημόνων, φορέων ελέγχου του κράτους και έγιναν ύστερα από μακροχρόνια σοβαρή προσπάθεια. Η νομοθέτησή τους ασφαλώς θα θίξει τα συμφέροντα όσων διακινούν υποβαθμισμένο και εισαγόμενο προϊόν ως δικιά τους παραγωγή γι’ αυτό και η αντίδρασή τους είναι αναμενόμενη αλλά μη αποδεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΜΕ ΤΙΜΗΣΑΝ