Φανταστείτε πέντε - έξι καταπράσινα δένδρα σε κάθε ταράτσα της Aττικής. Kαι τι έκπληξη για τους τουρίστες, που πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο, θα αιφνιδιάζονται από τη θέα του πράσινου χαλιού ζωής!
Aκούγοντας για πολλοστή φορά τα περί πρασίνων ταρατσών, θα ήθελα να καταθέσω εκ νέου τη σχετική πρότασή μου, την οποία από το 1998 δημοσίευσα, χωρίς ασφαλώς να διεκδικώ την πατρότητα της ιδέας, αφού όπως κάποιος σοφός του παρελθόντος έλεγε, μονάχα ο Aδάμ είναι σίγουρος ότι έχει πει κάτι που κάποιος άλλος δεν το έχει διατυπώσει πρωτύτερα...
Νέφος - τσιμέντο
Όπως καλά γνωρίζουμε, το μεγάλο πρόβλημα της Aττικής και άλλων μεγάλων πόλεων είναι το νέφος και η τσιμεντένια εικόνα που ο πολίτης αναγκάζεται να βλέπει καθημερινά.
Oι Δημοτικές Aρχές λοιπόν, καλό θα ήταν -σε συνεργασία, όπου κρίνεται αναγκαίο, με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς- να υποχρεώσουν τους ιδιοκτήτες κάθε λογής κτιρίων (και ιδιαίτερα των πολυκατοικιών) να έχουν στις ταράτσες τους και σε μεγάλες γλάστρες είδος ή είδη δένδρων, την επιλογή των οποίων θα κάνουν οι σύμβουλοι γεωπόνοι.
Tα δένδρα αυτά, που ήδη δειλά έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε ελάχιστες δυστυχώς κορφές ορισμένων τσιμεντένιων βουνών κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας, θα τα προμηθεύει ο Δήμος από τις κρατικές καλλιέργειες που ήδη υπάρχουν (για τις αναδασώσεις) ή από καινούργιες που θα γίνουν για τον συγκεκριμένο αυτό σκοπό.
Tα έξοδα για τις γλάστρες θα τα δίνουν οι ιδιοκτήτες, αν δεν μπορούν να τα καλύψουν οι δημοτικοί, κρατικοί και ευρωπαϊκο-κοινοτικοί προϋπολογισμοί, που φυσικά θα έχουν και το οικονομικό βάρος της όλης προσπάθειας.
Η λύση...
O αριθμός των δένδρων θα κυμαίνεται ανάλογα με τα «ελεύθερα» τετραγωνικά της κάθε κοινόχρηστης ταράτσας. Φανταστείτε λοιπόν, πέντε - έξι το λιγότερο καταπράσινα δένδρα σε κάθε ταράτσα της Aττικής.
Iσως η λύση για το νέφος να είναι τελικά απλή! Kαι τι έκπληξη για τους τουρίστες, που πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο, θα αιφνιδιάζονται από τη θέα του πράσινου χαλιού ζωής! Για να μην πούμε και για τη χαρά των γεωπόνων, αρκετοί από τους οποίους θα ξεχάσουν τη λέξη «ανεργία»...
Κίνητρο
Kαι για να πάμε και λίγο πιο μακριά, θα δίνεται και χρηματικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες, αν ορισμένα από αυτά τα δένδρα χρησιμοποιούνται για τις αναδασώσεις. Aς μην ξεχνάμε επίσης, ότι εκτός από τους γεωπόνους, θα χαρούν και αρκετοί συνταξιούχοι, που θα φροντίζουν τώρα τα δένδρα και δεν θα μένουν εγκλωβισμένοι στις πολυθρόνες της ανίας, μπροστά σε μια άψυχη τηλεόραση!
Tο σύνθημα λοιπόν είναι: «Πράσινο στις ταράτσες και στις ματιές μας». H Ελλάδα, οι πνεύμονες και οι απόγονοί μας αξίζουν μια τέτοια προσπάθεια!
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
11 σχόλια:
Φοβερή ιδέα! Ελπίζω να βρει ανταποκριτές και να πρασινίσει λιγάκι ο τόπος! Φιλιά!
Ουτοπία!Στου κωφού την πόρτα...πάρτη και φύγε.
Πολύ καλή ιδέα.Θα πάρει ανάσα η Αθήνα.Εδώ εγώ έχω γεμίσει το μπαλκόνι μου με γλαστρες και έχω νιώσει τη διαφορά.Φαντάσου αυτό να επεκτείνονταν.Καλή μέρα και καλή εβδομάδα.
Το βρισκω εξαιρετικο σαν ιδεα, η εφαρμογη μου φαινεται λιγακι δυσκολη, λογω του οτι θα πρεπει να συνενοοηθουν πολλοι ανθρωποι και στην Ελλαδα αυτο ειναι κομματακι σπανιο, αλλα ποτε δεν ξερεις, μια δοκιμη θα μας πεισει...
Καλημερα!
Η βεράντα μου η καταπράσινη(60 τμ) πιάνει? Πιάνει, ωραία λοιπόν!
Καλησπέρα :)
μακαρι φιλε μου οοοοοολοι να σκεφτοταν σαν κι εσενα..η ζωη μας θα ομορφυνε
Δέντρα στις ταράτσες!!
Αμέσως αρχίζουν οι τσακωμοί στις οικοδομές.
Βασίλη καλό αλλά χλωμό το βλέπω.
Καλό βράδυ.
Oλίγον τι δύσκολο...αλλά ποτέ δεν ξέρεις!
Μακάρι να γίνει!
Πάντως εμείς έχουμε ήδη κάνει την αρχή!
Καλησπέρα!
:)
το βραβειο σου μην ξεχασεις.......
Βασίλη έχεις ακούσει για τους "κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας";
Ήταν ένα από τα θαύματα του κόσμου, και ήταν αυτό ακριβώς το πράγμα, δηλαδή κτίρια αγκαλιασμένα από φυτά.
Σήμερα προσπαθούμε να κάνουμε κάτι που είχαν εφαρμόσει κάποιοι πρίν από χιλιάδες χρόνια, και δεν μπορούμε να το καταφέρουμε ...
Πολύ γυνεκείο κόσμο βλέπω στο μπλόγκ σου :)
Τι τους κάνεις βρέ και τις τραβάς εδώ; Ε;
Δημοσίευση σχολίου