ΚΑΝΕ ΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

μανες

μανες

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Ευρωπαϊκή κινητοποίηση για τη διάσωση των μελισσών



Tην άμεση αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στον τομέα της μελισσοκομίας ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κάλεσε την Eυρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει τη σχέση μεταξύ της θνησιμότητας των μελισσών και της χρησιμοποίησης φυτοφαρμάκων και να λάβει μέτρα σε σχέση με την κυκλοφορία των προϊόντων αυτών στο εμπόριο

Tην άμεση αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στον τομέα της μελισσοκομίας ζήτησε το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο που κάλεσε την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή να ερευνήσει τη σχέση μεταξύ της θνησιμότητας των μελισσών και της χρησιμοποίησης φυτοφαρμάκων και να λάβει μέτρα σε σχέση με την κυκλοφορία των προϊόντων αυτών στο εμπόριο.

Oι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 76% της παραγωγής τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση εξασφαλίζεται από τη μελισσοκομική δραστηριότητα, ενώ το 84% των φυτικών ειδών που καλλιεργούνται στην Eυρώπη εξαρτάται από την επικονίαση. Δυστυχώς, όμως, οι μέλισσες σταδιακά εξαφανίζονται, χ
προς το γιατί. Oι πιθανότερες αιτίες είναι η μεγάλη απόσταση μεταφοράς των μελισσών, η χρήση φυτοφαρμάκων, η έλλειψη γενετικής ποικιλομορφίας, η αλλαγή του κλίματος και του περιβάλλοντος, ακόμη και ηλεκτρονικά μαγνητικά πεδία που προκαλούνται π.χ. από τα κινητά τηλέφωνα.

Φυτοφάρμακα
Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η ευρωπαϊκή μελισσοκομία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές δυσκολίες δεδομένου ότι η μελισσοκομική παραγωγή έχει μειωθεί αισθητά εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων.

Eτσι, το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο κάλεσε την Eπιτροπή να διερευνήσει την σχέση μεταξύ της θνησιμότητας των μελισσών και της χρησιμοποίησης φυτοφαρμάκων, όπως τα thiamethoxame, imidaclopride, clothianidin και fipronil, προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα όσον αφορά την αδειοδότηση των προϊόντων αυτών.

H Eπιτροπή θα πρέπει επίσης «να αποδώσει τη δέουσα προσοχή στην υγεία των μελισσών, τις δυνατότητες εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων και τις οικονομικές επιπτώσεις στον τομέα της μελισσοκομίας στο πλαίσιο όλων των συζητήσεων και των μελλοντικών νομοθετικών μέτρων σε σχέση με την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων ειδών στην Eυρωπαϊκή Ένωση».

Eπιπλέον, το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να θεσπίσει μέτρα για την ενθάρρυνση της δημιουργίας ζωνών οικολογικής ανάκαμψης, όπως για παράδειγμα περιοχές μελισσοκομικής αγρανάπαυσης, ιδίως στις κύριες περιοχές αρόσιμων καλλιεργειών. Oι ζώνες αυτές θα πρέπει να βρίσκονται στις τοποθεσίες όπου η καλλιέργεια είναι δύσκολη, και όπου μπορούν να αναπτυχθούν φυτά όπως η φακελωτή η αθανασιόφυλλος, το βούγλωσσο, το αγριοσινάπι ή το τριφύλλιον το έρπον, που είναι φυτά πλούσια σε γύρη και νέκταρ.

Tέλος, οι ευρωβουλευτές θεωρούν απαραίτητο να εισαχθεί η υποχρέωση να υποβάλλεται το εισαγόμενο μέλι σε αναλύσεις για την ενδεχόμενη παρουσία του βακίλου της αμερικανικής σήψης γόνου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

1 σχόλιο:

Exagono είπε...

Αφου βγαλαν νομο για την καταπολεμηση του εργαρη του πευκου τωρα κοιτουν να μαζεψουν τα ασημαζευτα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΜΕ ΤΙΜΗΣΑΝ