ΚΑΝΕ ΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

μανες - παραφιαδες

μανες - παραφιαδες

Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014

<< τι κανουν οι μελισσες τον χειμωνα? >>

πολλες φορες ερωτηθηκα απο φιλους και πελατες << τι κανουν οι μελισσες τον χειμωνα? >>
αλλος μου ειπε οτι πεθαινουν , αλλος οτι πεφτουν σε χειμερια ναρκη κλπ
με  αυτην την αναρτηση θα ηθελα να διαφωτησω επι αυτου του θεματος.
ΟΧΙ οι μελισσες δεν πεθαινουν , δεν πεφτουν σε χειμερια ναρκη οι μελισσες ζουν μεσα στην κυψελη .
για την επιβιωση του μελισσιου ειναι απαραιτητη η υπαρξη τροφης μεσα στην κυψελη η μη υπαρξη υγρασιας και ολα τα αλλα τα αναλαμβανουν αυτες .

Οι μέλισσες ανήκουν στη κατηγορία των ετερόθερμων εντόμων, επηρεάζονται δηλαδή από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Σε θερμοκρασίες κάτω από 14C οι συλλέκτριες κατά κανόνα δεν πετούν , αρχιζουν να σχηματιζουν μελισσοσφαιρα ακομη και εάν υπάρχει πλούσια ανθοφορία εξω  .Η βασίλισσα παύει να γεννάει αυγά διότι για την επώαση τους αλλά και για την ανάπτυξη του γόνου απαιτείται θερμοκρασία στο γόνο 35±1οC.
Αυτό είναι αδύνατο να συμβεί το χειμώνα , εκτός αν αυτός είναι ήπιος και οι μέλισσες παράγοντας ζωική θερμότητα και καλύπτοντας με τα σώματά τους το γόνο,το επιτύχουν.
Την περίοδο της χειμερινής διαβίωσης, οι μέλισσες προκειμένου να διατηρήσουν την θερμοκρασία του σώματός τους στα απαραίτητα για την επιβίωσή τους επίπεδα, και για την προστασία της βασίλισσας τους ,μαζεύονται όλες μαζί και σχηματίζουν την μελισσόσφαιρα στην οποια η θερμοκρασια ειναι απο +13 εως +20 στο κεντρο και στους +8 βαθμους στην περιμετρο της..
Αυτή μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο χαλαρή ανάλογα με το πόσο χαμηλή είναι η θερμοκρασία.
Για να επιτευχτεί κάτι τέτοιο χρειάζονται ικανό πληθυσμό αλλά και επάρκεια τροφής την οποία θα χρησιμοποιήσουν για την θερμική ενέργεια που θα παράγουν .
Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει μέσα στην κυψέλη να υπάρχουν οι τροφές τους μέλι και γύρη
η μεταφορα της τροφης απο μελισσα σε μελισσα γινεται με τροφαλαξη  .Οι μελισσες καθε 12 περιπου ωρες αλλαζουν θεση δλδ αυτες που ηταν στο περιβλημα της σφαιρας πανε μεσα και το αντιθετο. Δεν θα μπω σε περοσσοτερη αναλυση δοτι νομιζω οτι σας  καλυψα πληρως

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Διατροφική και Θεραπευτική αξία του Μελιού




Το μέλι, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων (F.A.O.) ορίζεται ως το φυσικό προϊόν που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera L. από τη συλλογή νέκταρος, φυτικών χυμών και εκκρίσεων εντόμων από ζωντανά μέρη του φυτού (μελίτωμα), τα οποία μετατρέπουν και αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους μέχρι να ωριμάσουν.  Οι κατεργασίες που υφίσταται το νέκταρ ή το μελίτωμα μέσα στην κυψέλη προκειμένου να μετατραπεί σε μέλι είναι οι εξής:
-συμπύκνωση (ενεργητική ή παθητική) προκειμένου το ποσοστό της υγρασίας του από 60-65% να μειωθεί σε 14-17%.
-προσθήκη ενζύμων με τα οποία διασπάται το άμυλο και άλλες ουσίες.
 -εμπλουτισμός με πρόσθετα ένζυμα όπως διαστάση και ιμβερτάση καθώς  και οργανικά οξέα.






Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Περιέχει μια πληθώρα συστατικών, όπως σάκχαρα, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα και βιταμίνες, που είναι ευεργετικά για τον άνθρωπο:
  • Η φρουκτόζη και η γλυκόζη, που είναι τα κυριότερα σάκχαρα του μελιού, αφομοιώνονται πιο εύκολα και γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό σε σχέση με άλλα της ίδιας κατηγορίας. Η αποθήκευση μάλιστα της φρουκτόζης στο συκώτι ως γλυκογόνο είναι η απαραίτητη διαδικασία παραγωγής γλυκόζης στον οργανισμό μας, δηλαδή του βασικότερου καύσιμου από το οποίο παρέχεται η απαιτούμενη ενέργεια καθημερινά.
  • Τα μεταλλικά στοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, χλώριο και νάτριο) που περιέχει το μέλι βοηθούν στη λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού, στη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών και στη πήξη του αίματος.
  • Τα ένζυμα (διαστάση, καταλάση) είναι καταλύτες σε πολλές αντιδράσεις του οργανισμού που έχουν σαν αποτέλεσμα τη διάσπαση ελεύθερων ριζών που είναι επιβλαβείς έτσι δρουν ως αντιοξειδωτικά.
  • Οι βιταμίνες Α, Β1, C, ριβοφλαβίνη κ.ά.  βρίσκονται σε μικρή ποσότητα αλλά συμβάλλουν στην απορρόφηση των σακχάρων από τον οργανισμό και γενικότερα στην καλή λειτουργία του.
 Έχει αναγνωριστεί λοιπόν, η θεραπευτική του αξία του μελιού στην καθ’ έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού. Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία,τους πονόλαιμους ενώ σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.
Τέλος, όσον αφορά τη συμβολή του μελιού στην ανθρώπινη διατροφή, από μετρήσεις που έγιναν από το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. βρέθηκε ότι το μέλι έχει κατά μέσο όρο 300 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
 Ελληνική Παραγωγή και Ποικιλίες
Τα διάφορα είδη μελιού που παράγονται στην χώρα μας χαρακτηρίζονται από ξεχωριστό άρωμα και πυκνότητα, χάρη στο εξαιρετικό Ελληνικό κλίμα αλλά και το ευνοϊκό βοτανικό περιβάλλον στο οποίο οι μέλισσες κάνουν μία καλή συγκομιδή από ποικιλία φυτών που δίνουν γύρη και μέλι. Τέτοια μέλια έχουν αποδειχτεί με αναλύσεις πως σπάνια προσβάλλονται από μικρόβια και έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Το 60-65% περίπου της συνολικής ελληνικής παραγωγής μελιού προέρχεται από δάση Πεύκων και ένα μικρό ποσοστό από Βελανιδιές και δάση Ελάτης. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο και γνήσιο σίδηρο.






στη χώρα μας εκτρέφονται περίπου 1.400.000 μελισσοσμήνη εγκατεστημένα σχεδόν στο σύνολό τους σε ευρωπαϊκές κυψέλες με την ετήσια παραγωγή μελιού να ανέρχεται στους 14.000 τόνους. Ο συνολικός αριθμός των μελισσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 8.777.000 και η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση με 15,72% μετά την Ισπανία και Γαλλία. Με τον κλάδο αυτό ασχολούνται 27.000 μελισσοκόμοι από τους οποίους οι 5.000 περίπου είναι επαγγελματίες. Οι υπόλοιποι είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν ερασιτεχνικά αλλά με το ίδιο παθός και αγάπη κατάφεραν να συνεισφέρουν με τον πέρασμα του χρόνου στο συνολικό εμπόριο.


πηγη: freeminds.gr

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΜΕ ΤΙΜΗΣΑΝ